Palatul Culturii si Bojdeuca lui Ion Creanga

       734   

Palatul Culturii si Bojdeuca lui Ion Creanga

Daca ajungeti in Iasi atunci trebuie sa stiti ca veti avea o multime de obiective de vizitat si, dupa ce am prezentat pe scurt intr-un articol anterior majoritatea manastirilor si bisericilor importante din Iasi, in acest articol vom vorbi despre alte doua obiective importante ale capitalei Moldovei, si anume despre Palatul Culturii si despre Bojdeuca lui Ion Creanga.

 

 

Bojdeuca lui Ion Creanga

Incepem cu Bojdeuca lui Ion Creanga, deoarece nu putem ignora cel mai bun prieten al lui Eminescu, care a locuit chiar in Iasi. Este vorba despre Ion Creanga, a carei casa este situata in cartierul Ticau, pe strada Simion Barnutiu.

In aceasta casa numita Bojdeuca lui Ion Creanga, din Iasi, a locuit Ion Creanga din anul 1872 si pana in anul 1889, atunci cand a decedat.

Casa este formata din doua odai, iar daca veti vizita casa lui Ion Creanga atunci veti putea admira mobilierul tipic taranesc, dar si mai multe farfurii si strachini, oale dar si cuptorul acolo unde se gateau sarmale si placinte.

Bojdeuca lui Creanga din Iasi a fost numita muzeu in data de 15 aprilie, anul 1918, si se mandreste cu prestigiul de prima casa memoriala de la noi din tara. Si Eminescu a locuit o vreme in aceasta casa, in anul 1876, atunci cand era in Iasi. Astfel, aici se afla o statuie a marelui poet precum si un bust al lui Ion Creanga.

Palatul Culturii din Iasi

Daca mergi in Iasi fara sa vizitezi Palatul Culturii, atunci poti sa spui ca nu ai fost in acest oras. Asta deoarece vorbim despre o cladire emblematica pentru Iasi, motiv pentru care ar trebui sa fie primul obiectiv pe care sa il vizitezi atunci cand ajungi in oras.

Acesta fost construit intre anii 1906 - 1925, acolo unde se afla fostul Palat Domnesc. Mai intai, cladirea a fost folosita drept Palat Administrativ si de Justitie, iar din 1955, cladirea a intrat in lumea culturii. Acum, in Palatul Culturii este gazduit Complexul Muzeal National „Moldova”, format din Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiiintei si Tehnicii Stefan Procopiu dar si Centrul de Conservare-Restaurare a Patriomniului Cultural.

De curand, acesta si-a redeschis portile dupa 8 ani de restaurari. Astfel, pentru renovarea Palatului Culturii din Iasi a fost nevoie de peste 26 milioane de euro, reprezentand una dintre cele mai expensive renovari din Romania.

Asadar, daca veti vizita Iasul in perioada urmatoare, noi va recomandam sa mergeti numaidecat atat la Palatul Culturii din Iasi precum si la Bojdeuca lui Ion Creanga.

 

Tags:Manastiri de vizitat in Iasi

Manastiri de vizitat in Iasi

Ghid Turistic - 18 iulie 2016


Gradina Botanica din Iasi

Gradina Botanica din Iasi

Ghid Turistic - 18 iulie 2016


Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Ghid Turistic - 18 iulie 2016


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.