Manastiri de vizitat in Iasi

       810   

Manastiri de vizitat in Iasi

Manastirile reprezinta un punct principal de atractie in Moldova si, dupa ce am vorbit zilele trecute deseori despre diferite manastiri din Bucovina, ramanem in Moldova insa mergem in capitala ei, Iasi, si vorbim despre manastirile ce merita vizitate din Iasi.

 

 

 

Veti observa ca Iasul are la randul sau o multime de manastiri, motiv pentru care suntem de parere ca merita sa vizitati macar cateva dintre ele, daca nu aveti posiblitatea de a le vedea pe toate chiar. Cert este faptul ca nu aveti voie sa treceti prin Iasi fara sa vizitati macar una din manastirile urmatoare.

Manastirea Golia

Manastirea Golia este probabil cea mai importanta manastire din Iasi. Aceasta poarta numele logofatului Ioan Golia, si este situata in cartierul Targul Cucu. Hramul acesteia este „Inaltarea Domnului” si reprezinta o importanta atractie turistica in Iasi, fiind construita intre anii 1650-1660 si impresionand prin maretia sa, tipic medievala.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei

La fel de importanta este si Mitropolia Moldovei si Bucovinei, fiind condusa de Teofan Savu, arhiepiscopul Iasilor si mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Aceasta isi are hramul Sfanta Paraschiva, Intampinarea Domnului si Sfantul Mucenic Gheorghe si reprezinta totodata una din cele sase catedrale mitropolitane. Mitropolia Moldovei si Bucovinei este situata pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant 16 din Iasi, si a fost finalizata in anul 1887.

Vechea Catedrala

Vechea Catedrala, numita si Biserica „Sf. Gheorghe”, a fost construita in anii 1761-1769. Aceasta este situata in aceeasi incinta cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei si are drept hram „Sf Gheorghe” si „Sf. Teodora de la Sihla”. Biserica Sfântul Gheorghe a avut rolul de Mitropolie a Moldovei pana in anul 1887, atunci cand s-a construit o catedrala noua chiar in apropiere.

Biserica Armeana

Situata pe Str. Armeana 22, Biserica Armeana din Iasi este un lacas de cult foarte important pentru acest oras. Asta deoarece in interiorul sau se afla o piatra a carei inscriptie spune ca a fost construita in 1395, fiind insa reparat complet in anul 1803.

Catedrala Sfanta Fecioara Maria Regina din Iasi

Numita si Catedrala Catolica, Catedrala Sfanta Fecioara Maria Regina din Iasi trebuie vizitata numaidecat pentru a face o diferenta intre cele doua mari ramuri ale bisericii: catolicismul si ortodoxismul.

Manastirea Sf. Trei Ierarhi

O alta manastire importanta nu numai pentru orasul Iasi ci si pentru intreaga tara este Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi. Aceasta este situata pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, in centrul traditional al orasului, si a fost construita intre anii 1637 si 1639.

Istoria si arhitectura sa reprezinta numai doua motive din numarul mare pentru care ar trebui sa o vizitati.

Manastirea Galata

Manastirea Galata din Iasi este una speciala datorita faptului ca este o manastire de maici. Aceasta este situata pe un platou de pe dealul Miroslava si poate fi admirata din diferite parti ale Iasului. Biserica Manastirii Galata are asoectul unei fortarete si este alcatuita din 4 obiective: Palatul Domnescu, Biserica Inaltarea Domnului, Turnul clopotnita si Zidul de incinta.

Manastirea Frumoasa

O alta manastire de calugarite din Iasi este Manastirea Frumoasa. Construita in anii 1836-1839, frumusetea sa este cea care te convinge ca merita sa o vizitezi.

Manastirea Cetatuia

Manastirea Cetatuia este o manastire de calugari, ctitorita de voievodul Gheorghe Duca, este situata pe un deal inalt in sudul Iasului, loc de unde putem admira o frumoasa panorama asupra capitalei Moldovei. Aceasta a fost construita ca un complex fortificat medieval si contine 6 obiective: Biserica Sf Apostoli Petru si Pavel, Sala Gotica, Casa Domneasca, Corpul de chilii, Turnul Clopotnita si Zidul de incinta.

Asadar, acestea sunt principalele biserici si manastiri pe care ar trebui sa le vizitati in Iasi.

 

Tags:Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Ghid Turistic - 18 iulie 2016


Manastiri in Maramures

Manastiri in Maramures

Ghid Turistic - 18 iulie 2016


Manastirea Humor

Manastirea Humor

Ghid Turistic - 18 iulie 2016


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.