Manastirea Voronet

       1077   

Manastirea Voronet

Considerata a fi una dintre cele mai importante manastiri din Bucovina, Manastirea Voronet reuseste sa atraga anual un numar mare de turisti romani dar si din afara, atat prin maretia sa cat si cu o istorie larga in spate. Aceasta mai este numita si „Capela Sixtina a Estului” si reprezinta mai degraba un complex monahal medieval, construit pe vremea lui Stefan cel Mare, in satul Voronet, care acum este un cartier al orasului Gura Humorului.

 

 

Localizare

Dupa cum spuneam mai sus, Manastirea Voronet este situata in cartierul cu acelasi nume, la doar 4 km distanta de centrul orasului Gura Humorului si la aproximativ 36 de kilometri distanta de orasul Suceava.

Istorie

Manastirea Voronet este o atractie turistica interesanta mai ales datorita vechimii sale, fiind construita de Stefan cel Mare in timpul domniei sale. Interesant este insa eficienta constructiei, manastirea fiind ridicata intr-un timp record pentru acele zile si, de ce nu, poate chiar si pentru acest secol, daca stam sa privim cat de repede se mai construieste astazi o cladire.

Mai exact, Manastirea Voronet a fost ridicata in anul 1488, intreaga constructie durand doar 3 luni si 3 saptamani, fiind totusi o manastire de mici proportii. De asemenea, aceasta manastire mai iese in evidenta si prin faptul ca este una din putinele manastiri care a reusit sa isi pastreze forma initiala.

Ceva mai tarziu, in 1547, Grigore Rosca, var al lui Petru Rares, a decis sa construiasca un pridvor inchis, dar si sa picteze zidurile exterioare, din temelie pana in streasina, ceea ce a oferit Manastirii Voronet un plus de frumusete, fiind inclusa in 2004 pe lista monumentelor istorice din judetul Suceava, fiind totodata si parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Inaintea ca Manastirea Voronet sa fie ridicata, pe locul sau se afla o biserica din lemn. Insusi Stefan cel Mare a donat manastiri mai multe carti precum si mosii, lucru care a fost facut si de catre urmasii sai la tron Bogdan al III-lea, Petru Rares precum si Alexandru Lapusneanu.

De asemenea, aceasta manastire este situata pe malul unui rau, spunandu-se totodata ca decizia construirii sale a venit dupa ce ii promisese lui Arhimandritul Daniel, la schitul sau din Voronet, ca va construi o manastire daca il va sfatui cum sa ii invinga pe turci.

Arhitectura

Cercetatorul George Bals spunea in 1920 ca Manastirea Voronet este una din bisericile bizantine construite cu maini gotice. Exteriorul cu stalpi, usi si ramuri face trimitere la randul lor catre curentul gotic in vestul Europei, care s-a extins mai ales in Transilvania.

La intrare, turistii sunt intampinati cu mesajul urmator:

Eu printul Stefan prin voia Domnului conducator al Moldovei fiu al printului Bogdan, am inceput a construi aceasta fundatie a Manastirii Voronet dedicata Sfantului si Adoratului si Marelui Martir si Victorios Gheorghe, anul 6996 (26 mai 1488).

Fatada vestica nu are nicio deschidere, aspect care ne spune faptul ca Mitropolitul Rosca a dorit inca de la inceput sa o pastreze pentru fresce.

  Sfat

La Manastirea Voronet puteti ajunge cu trenul din Suceava, sau pe soseaua E 58, iar cazare veti putea gasi in orasul Gura Humorului.

Vacanta ta in Bucovina

 

Revelion in Bucovina in Poiana Micului

Petrece revelionul la Pensiunea Andaluz. Oferta include 4 nopti de cazare in 6 camere duble si una tripla. Oferta este valabila intre 30.12 - 05.01.2017

Vezi oferta


Sejur de 4 zile in Bucovina, Campulung Moldovenesc

Sejurul in BUcovina este pentru 2 persoane si include 3 nopti de cazare cu mic dejun. Pensiunea se afla intre Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei, in apropierea a trei partii de ski.

Vezi oferta


Sejur de 4 zile pentru 2 persoane in Vatra Dornei

Oferta este valabila de duminica pana joi si include 3 nopti de cazare in camera dubla. Pretul este pentru 2 persoane.

Vezi oferta

TOP 10 obiective turistice din Maramures

TOP 10 obiective turistice din Maramures

Ghid Turistic - 28 iunie 2016


Muzeul Satului Bucovinean

Muzeul Satului Bucovinean

Ghid Turistic - 28 iunie 2016


Vatra Dornei

Vatra Dornei

Ghid Turistic - 28 iunie 2016


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.