Manastirea Humor

       741   

Manastirea Humor

Bucovina este plina de manastiri, una mai interesanta ca alta, motiv pentru care reprezinta si o locatie care atrage foarte multi turisti an de an. Am mai vorbit aici pe site despre diferite obiective turistice din Bucovina, mai ales despre manastiri si nu numai, si vom continua cu un articol tot despre o manastire din Bucovina, de data aceasta punctul principal de atractie fiind Manastirea Humor.

 

 

Localizare Manastirea Humor

Spuneam mai sus cu Manastirea Humor este o manastire din Bucovina. Mai exact, aceasta este localizata intr-o localitate din Suceava, care poarta acelasi nume: Manastirea Humorului.

Descriere

Vorbim asadar despre o manastire ortodoxa, care se deosebeste de multe alte manastiri prin faptul ca nu are turle. Stilul este unul moldovenesc, din timpul domniei lui Stefan cel Mare, avand insa caracteristici care ii ofera unicitate. Am spus deci ca turla de deasupra naosului lipseste, iar noutatea este oferita si de faptul ca dispune de un pridvor deschis precum si de o tainita, o incapere noua situata deasupra incaperii mormintelor.

Totodata, soclul bisericii este realizat din bucati mari de piatra cioplita, iar absidele sunt decorate cu mai multe firide alungite. Chiar daca nu are turle, acoperisul este inalt si cu rupere in panta, fiind invelit cu sita din brad, iar per total, manastirea are 6 ferestre.

Manastirea este structurata in cinci incaperi: pridvorul deschis, pronaosul, gropnita, altarul si naosul.

La fel ca biserica Voronet, Moldovita, Sucevita sau Arbora, Biserica Manastirii Humor este adusa la viata cu mai multe picturi in fresca, avand insa un plus de frumusete datorita tonalitatii cromatic, predominand mai multe nuante de rosu.

Din pacate insa, pictura exterioara a fost deteriorata in mare parte, motiv pentru care nu se mai disting prea bine picturile.

Un alt motiv pentru care ar trebui sa vizitati Manastirea Humor este acela ca are in patrimoniu mai multe obiecte cu valoare artistica si documentara ce merita admirate. Mai exact, este vorba despre un jet domnesc din lemn, care dateaza din secolul XVI, o cruce mica de lemn, a carei inscriptii spune ca dateaza din anul 1623. Tot aici veti mai gasi 6 icoane de dimensiuni mari, pictate inca din secolele XV-XVI, o catapeteasma sculptata foarte artistic si aurita precum si un analoghion cu inscriptia „L-au facut Toma Fantanaru si sotia sa Boghina la anul 7053 luna septembre”, adica in 1545.

Ce veti mai putea vizita aici

Tot aici veti mai putea vizita ruinele caselor manastiresti, ruine ale chiliilor calugarilor construite de Toader Bubuiog. De asemenea, un alt obiectiv ce merita vizitat este Turnul lui Vasile Lupu, construit in 1641 de catre Domnitorul Vasile Lupu, care a imprejmuit biserca cu ziduri construind totodata si un turn care-i poarta numele. Acest turn purta rol defensiv. Un alt turn ce poate fi vizitat in apropiere este Turnul clopotnita, construit in secolul XIX, pe latura de est, fiind din lemn si cu un singur etaj.

Asadar, acesta este articolul nostru despre Manastirea Humor, insa cuvintele nu pot descrie adevarata frumusete pe care o veti putea admira daca veti vizita aceasta manastire din Bucovina.

Vacanta ta in Bucovina

 

Sejur de 3 zile in Bucovina, Campulung Moldovenesc

Sejurul in BUcovina este pentru 2 persoane si include 3 nopti de cazare cu mic dejun. Pensiunea se afla intre Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei, in apropierea a trei partii de ski.

Vezi oferta


Sejur de 4 zile in Bucovina, Campulung Moldovenesc

Sejurul in BUcovina este pentru 2 persoane si include 3 nopti de cazare cu mic dejun. Pensiunea se afla intre Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei, in apropierea a trei partii de ski.

Vezi oferta


Revelion in Bucovina in Poiana Micului

Petrece revelionul la Pensiunea Andaluz. Oferta include 4 nopti de cazare in 6 camere duble si una tripla. Oferta este valabila intre 30.12 - 05.01.2017

Vezi oferta

Chilia lui Daniil Sihastrul

Chilia lui Daniil Sihastrul

Ghid Turistic - 06 iulie 2016


Vatra Dornei

Vatra Dornei

Ghid Turistic - 06 iulie 2016


Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Ghid Turistic - 06 iulie 2016


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.