Gradina Botanica din Iasi

       722   

Gradina Botanica din Iasi

Am inceput seria de articole despre obiectivele turistice din Iasi cu articolul despre manastirile ce trebuie vizitate din acest oras, iar acum continuam cu un alt obiectiv foarte important al orasului, si anume Gradina Botanica din Iasi, renumita deja pentru faptul ca majoritatea turistilor aleg sa o viziteze atunci cand ajung in apropiere.

 

 

Gradina Botanica din Iasi se mandreste cu reputatia de cea mai veche gradina botanica din tara, fiind infiintata in anul 1856 de catre un medic si naturalist pe nume Anastasie Fatu, nume pe care gradina i-l poarta acum.

Gradina Botanica din Iasi este impartita in 10 sectii si 2 laboratoare. In randurile urmatoare vom vorbi pe scurt despre fiecare:

Sectia Sistematica a Gradinii Botanice din Iasi are o suprafata de 5 hectare si este populata cu aproximativ 2000 de specii de plante, structurate sub forma de increngaturi, ramuri, ordine si familii.

Complexul de sere contine 12 sere iar fiecare se concentreaza pe diferite forme din flora si vegetatia lumii: flori ornamentale, tropicale, plante meditaraneene si plante subtropicale. Aici au loc expozitii in lunile februarie si in octombrie, iar turistii stau la coada pentru un loc.

Sectia Flora si vegetiatia Romaniei este cea mai mare din aceasta gradina, cuprinzand mai bine de 25 hectare, aici aflandu-se structurate etajele de vegetatie existente in Romania pe verticala, iar caracteristicile provinciilor pe orizontala.

Sectia Dendrologica a fost infiintata la sfatul botanistilor Ionel Lupu si Mandache Leocov, pe o suprafata ce nu era amenajata. Astfel, aici sunt acum plantatii de tei, carpen, fag, stejar, plop tremurator si paltin. Aici veti gasi si izvoare de apa minerala.

Sectia Rozarium contine peste 600 de soiuri de trandafiri, care sunt plantati pe 1,7 hectare si este renumita pentru numarul mare de soiuri nobile.

Pe langa acestea, Gradina Botanica din Iasi mai cuprinde si alte sectii precum cea ornamentala, biologica, sectia de plante utilitare, silvostepa Moldovei, precum si doua laboratoare: pentru tehnica de calcul si cel de micropropagare si prezervare a germoplasmei.

Prin gradina botanica din Iasi sunt amplasate si diferite busturi ale celor care au ajutat la infiintarea precum si ale directorilor care au decedat. Iftimie Barleanu a sculptat busturile lui Anastasie Fatu si Emilian Topa, Ovidiu Ciubotariu a sculptat bustunul in bronz al lui Constantin Papp, iar cel al lui Constantin Burduja a fost sculptat de Dimitrie Caileanu.

De asemenea, pe aleea catre Parcul Expozitiei din Gradina Botanica mai sunt doua busturi ale botanistilor Constantin Petrescu, sculptat de Gabriela Manole-Adoc, si al lui Alexandru Popovici, sculptat de Mugurel Vranceanu.

La aniversarea a 150 de ani de la infiintare, BNR a scos la vanzare un set de monede special concepute pentru acest eveniment. Astfel, setul este format din bancnote de 1 leu, 100 lei, 500 lei, 1000 lei si 5000 lei si monede de 1 ban, 5 bani, 10 bani si 50 de bani.

Programul de vizitare este intre 9 si 20, iar lunea si miercurea serele sunt inchise. De asemenea, pretul de intrare este de 5 lei per persoana si 3 lei de persoana atunci cand vine in grup. Abonamentul lunar costa 50 de lei.

 

Tags:Manastiri de vizitat in Iasi

Manastiri de vizitat in Iasi

Ghid Turistic - 18 iulie 2016


Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Ghid Turistic - 18 iulie 2016 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.