Cimitirul Vesel din Sapanta

       929   

Cimitirul Vesel din Sapanta

Atunci cand spui Maramures, spui automat si Cimitirul Vesel din Sapanta, iar asta deoarece este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Maramures, bucurandu-se de foarte multa apreciere in primul rand pentru originalitate.

 

 

Localizare Cimitirul Vesel

Dupa cum bine spune chiar numele sau, si dupa cum bine am spus si in introducere, Cimitirul Vesel poate fi vizitat in localitatea Sapanta, din judetul Maramures, iar celebritatea ii vine de la faptul ca majoritatea crucilor din cimitir au culori vii, diferite picturi cu persoanele decedate si chiar versuri comice despre persoanele respective.

Descriere

Astfel, daca pana acum poate ca erati obisnuiti ca un cimitr sa fie inconjurat de o atmosfera trista, Cimitirul Vesel din Sapanta este total opusul impresiei generale, acest cimitir inspirandu-se din cultura dacilor, care considerau ca moartea este de fapt un moment vesel. Asta deoarece dacii priveau moartea ca pe o cale de a-l intalni pe zeul Zamolxe.

Astfel, cimitirul este acum mai degraba un muzeu in aer liber, decat un simplu cimitir.

Cimitirul Vesel din Sapanta a fost infiintat in anii 1930 la ideea unui artist popular pe nume Stan Ion Patras, care era sculptor, pictor si poet totodata, bucurandu-se deci de o creativitate care a dus la transformarea unui simplu cimitir intr-un obiectiv turistic important pentru Maramures dar si pentru intreaga tara. Astfel, Stan Ion Patras si-a dedicat o parte mare a vietii pentru a crea sute de cruci in stil propriu, iar dupa ce a decedat in anul 1977, creatia sa a continuat prin intermediul ucenicului Dumitru Pop Tincu.

Majoritatea crucilor sunt din lemn de stejar si vopsite intr-un „Albastru de Sapanta” care ofera cimitirului o imagine foarte placuta. De asemenea, crucile au si cateva rime care descriu viata celor decedati.

Un exemplu foarte amuzant in acest sens este reprezentat de versurile urmatoare:

Sub aceasta cruce grea 
Zace biata soacra-mea 
Trei zile de mai traia 
Zaceam eu si cetea ea 
Voi care treceti pa aici 
Incercati sa n-o treziti 
Ca acasa daca vine 
Iarai cu gura pa mine 
Da asa eu m-oi purta 
Ca-napoi n-a inturna 
Stai aicea draga soacra-mea

Cimitirul Vesel din Sapanta poate fi vizitat intre orele 10 si 18, iar taxele de intrare sunt urmatoarele: 2 lei pentru copii, 4 lei pentru adultu, taxa foto este de 4 lei iar cea video de 10 lei.

 

Tags:Obiective turistice in Nordul Moldovei

Obiective turistice in Nordul Moldovei

Ghid Turistic - 11 iulie 2016


Muzeul Oului

Muzeul Oului

Ghid Turistic - 11 iulie 2016


Sighetul Marmatiei

Sighetul Marmatiei

Ghid Turistic - 11 iulie 2016


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.