Chilia lui Daniil Sihastrul

       931   

Chilia lui Daniil Sihastrul

Continuam seria de articole despre obiective turistice din judetul Suceava si, dupa ce am vorbit despre impresionantul Muzeu al Satului Bucovinean, vorbim acum despre o locatie ceva mai mica, insa la fel de interesanta, si anume despre Chilia lui Daniil Sihastrul. Aceasta este de fapt o grota sapata direct intr-o stanca de pe valea paraului Vitau, acolo unde a pustiit Cuviosul Daniil Sihastru, la aproximativ 1 km de Manastirea Putna.

 

 

Aceasta face parte desigur si de pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004.

Despre Daniil Sihastrul

Daniil Sihastru a trait in secolul XV, nascandu-se intr-o localitate de langa Radauti, la botez acesta primind nume de Dumitru. La doar 16 ani acesta s-a calugarit cu numele de David la Manastirea Sfantul Nicolae, din Radauti, fiind apoi hirotonit preot, pentru ca mai tarziu sa devina un duhovnic foarte apreciat. Ceva mai tarziu, acesta a plecat la Manastirea Sfantul Laurentiu, de langa Vicovu de Sus.

Voia insa mai multa liniste, asa ca si-a schimbat numele in Daniil iar mai apoi s-a retras la Putna, pe malul unui parau cu numele Vitau. Aici a gasit o stanca unde si-a construit chilia. Chiar Stefan cel Mare l-a vizitat dupa moartea tatalui sau, Bogdan al II-lea la Reuseni, iar pustnicul Daniil i-a spus ca va deveni domnitor al Moldovei, ceea ce a devenit realitate in anul 1457.

Daniil Sihastrul l-a indemnat sa construiasca Manastirea Putna in 1466, iar dupa ce a fost sfintita in 1470, Daniil se retrage la Voronet, pe malul paraului cu acelasi nume, sub stanca Soimului. Aici este vizitat iarasi de Stefan cel Mare, dupa ce a pierdut la Razboieni in 1476, iar Daniil l-a sfatuit sa continue lupta impotriva turcilor deoarece va invinge, lucru ce s-a si intamplat. La sfarsitul vietii sale, Daniil paraseste chilia pentru a trai in manastire.

Era un duhovnic renumit, asa ca foarte multe persoane veneau la el sa-i ceara sfaturi in legatura cu mai multe probleme, iar acesta a fost probabil unul din principalele motive pentru care a decis sa se retraga ca pustnic, acolo unde nu prea puteau ajunge oamenii la el.

  De retinut

Traditia spune ca Daniil ar fi sapat cu o dalta un paraclis, iar sub paraclis a sapat o alta incapere, ce era pe post de chilie.

Acum, Chilia lui Daniil este un loc de pelerinaj, acolo unde ajung in fiecare an o multime de turisti atat din tara, cat si din strainatate.

Vacanta ta in Bucovina

 

Sejur de 4 zile in Bucovina, Campulung Moldovenesc

Sejurul in BUcovina este pentru 2 persoane si include 3 nopti de cazare cu mic dejun. Pensiunea se afla intre Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei, in apropierea a trei partii de ski.

Vezi oferta


Sejur de 3 zile in Bucovina, Campulung Moldovenesc

Sejurul in BUcovina este pentru 2 persoane si include 3 nopti de cazare cu mic dejun. Pensiunea se afla intre Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei, in apropierea a trei partii de ski.

Vezi oferta


Revelion in Bucovina in Poiana Micului

Petrece revelionul la Pensiunea Andaluz. Oferta include 4 nopti de cazare in 6 camere duble si una tripla. Oferta este valabila intre 30.12 - 05.01.2017

Vezi oferta


Tags:Vatra Dornei

Vatra Dornei

Ghid Turistic - 05 iulie 2016


Manastirea Humor

Manastirea Humor

Ghid Turistic - 05 iulie 2016


Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei

Ghid Turistic - 05 iulie 2016


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.