Cum isi vor recupera banii asiguratii ASTRA si cum se acorda o despagubire in cazul unui dosar de dauna

       1043   

Cum isi vor recupera banii asiguratii ASTRA si cum se acorda o despagubire in cazul unui dosar de dauna

Astra Asigurari detine un numar de 1,8 milioane de asigurati, cu 2,5 milioane de polite valabile. Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a hotarat ieri intrarea in faliment a societatii Astra Asigurari, de asemenea conform datelor furnizate tot de ASF, solicitarile de despagubire se ridica la 76 de milioane de lei in prezent.

 

 

Asiguratii au toate drepturile sa isi recupereze sumele platite in avans, in mod proportional cu perioada ramasa pana in momentul in care expira valabilitatea contractului de asigurare. Fondul de Garantare al Asiguratilor (FGA), va prelua dosarele de despagubire de la Astra, pe care in timpul ce urmeaza trebuie sa le solutioneze si sa plateasca sumele necesare.

Pana la momentul cand vom avea decizia judecatoreasca a falimentului, Astra preia în continuare şi gestionează dosarele de daune pe care le primeste, achitand despagubirile. Pana cand FGA va prelua dosarele de daune, clientii se vor adresa catre Astra, deci dosarele se inregistreaza.  Noi vom incepe sa evaluam dosarele de dauna din momentul in care le-am preluat. In cazul in care in instanta pot fi anulari ale deciziilor de despagubire, noi ne vom inscrie apoi la o masa credala, nu punem asiguratul în postura de a astepta o decizie finala, a declarat Carmen Radu, presedintele FGA, numit în functie saptamana trecuta de catre Consiliul ASF.

Persoanele asigurate care trebuie sa fie despagubite devin creditori de asigurari. FGA preia dosarele de dauna si evidentele tehnice si contabile care sunt aferente acestor dosare, apoi intocmeste o lista a potentialilor creditori de asigurari, dupa care publica listele pe site-ul FGA si in presa. Dupa ce instanta a aprobat falimentul, Fondul va putea incepe plata catre creditorii de asigurari.

Creditorul de asigurari trebuie sa depuna o cerere de plata care este insotita de o declaratie a persoanei pagubite si de documente doveditoare ale creantei, dar si o copie dupa actul de identitate. Cererea trebuie sa fie neaparat in original, iar impreuna cu documentele anexate se depune la sediul FGA, personal sau prin posta.

Ce se intampla in cazul unui dosar de dauna?

In cazul unui dosar de dauna, pentru a oferi despagubiri, FGA trebuie sa inregistreze cererea de plata insotita de documentele justificative, dupa care se va intocmi dosarul de dauna si mai departe va fi propusa plata acestuia catre departamentele (daune, juridic, economic), din cadrul Fondului de Garantare.

Daca va fi avizata plata de daune catre creditor, mai departe, aceasta se va derula prin posta la domiciliul creditorului sau in contul de card in cazul  persoanei fizice, precum si prin unitatile CEC Bank.

 
 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.