Varicela, o boala contagioasa

       907   

Varicela, o boala contagioasa

Varicela este o afectiune virala, o boala a copilariei lipsita de gravitate, care provoaca febra, pete rosii si mancarime puternica pe anumite parti ale corpului. Varicela este foarte contagioasa si este usor de identificat dupa eruptia de pe piele. 

 

 

Varicela se transmite pe caile respiratorii, prin saliva sau prin contact direct cu leziunile deja existente ale pielii. Incubatia dureaza in jur de 2 saptamani, inainte sa apara primele simptome.

Simptome varicela

Dintre toate bolile infectioase, varicela este cel mai usor de recunoscut. Incepe prin febra usoara, urmata de aparitia pe piele a unor pete rosii, care dupa 24 de ore se transforma in vezicule pline cu lichid. Cel mai des sunt localizate la nivelul radacinilor firelor de par si pe fata, pe spate, pe brate si pe coapse. Veziculele provoaca mancarimi acute, dar copilul nu trebuie sa se scarpine, pentru a nu se infecta si a nu ramane cu cicatrici vizibile.

Tratament varicela

Tratamentul este simplu si consta in aplicarea locala a unor produse farmaceutice antiseptice pentru a evita suprainfectarea pielii. Daca mancarimile sunt foarte intense, medicul va prescrie pentru copil, medicamente pentru a-i usura suferinta. Baile prea dese si prea calde, pot intensifica mancarimile. 

La 3-4 saptamani dupa inceputul bolii, survin uneori, senzatiile de ameteala trecatoare, care dureaza intre 8 si 10 zile.

Prevenire varicela

Dupa depistarea bolii, prima masura care trebuie luata este aceea de retinere in casa a copilului pana la vindecarea completa, pentru a nu transmite si altor copii boala. Exista un vaccin impotriva varicelei, dar nu este deocamdata efectuat la scara mare, din cauza costului si a faptului ca nu poate fi amestecat cu alte vaccinuri, dar si pentru ca necesita mai multe vaccinari.

Acelasi virus care este responsabil de varicela, odata ce se reactiveaza, poate provoca zona zoster, afectiune care se manifesta printr-o eruptie de vezicule localizate in special la nivelul cutiei toracice.

Varicela nu este o boala grava pentru copii, insa la adulti poate fi mai severa: poate provoca complicatii pulmonare, febra mare si dificultati respiratorii.

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.

Convulsiile febrile

Convulsiile febrile

Ghid Sanatate - 03 septembrie 2015


Cum actioneaza vaccinurile impotriva afectiunilor

Cum actioneaza vaccinurile impotriva afectiunilor

Ghid Sanatate - 03 septembrie 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.