Variatii ale glicemiei. De ce apar?

       1241   

Variatii ale glicemiei. De ce apar?

Spre deosebire de ficat sau muschi, care detin rezerve de glucoza, creierul nu poate avea aceste rezerve si nici nu poate genera glucoza din alte substante, cum fac alte celule. Pentru o mentinere normala a functiei cerebrale, este esential sa se pastreze permanent o valoare adecvata a glicemiei (60-80 ml/dl). 

 

 

Supravietuirea noastra depinde de o buna functionalitate a creierului, asadar exista mecanisme foarte eficiente care pot corecta sau preveni o eventuala scadere a valorilor plasmatice ale glucozei.

Mecanismele de reglare a glicemiei au doua componente principale, insulina si hormonii de contrareglare.

Insulina este un hormon care este secretat de pancreas si are ca rol principal reducerea pana la valori normale ale glicemiei, dupa consumul de alimente. La o persoana sanatoasa, dupa o masa copioasa, valorile nu trebuie sa depaseasca 140 mg/dl. La majoritatea, glicemia ramane sub 100 mg/dl, iar daca valorile sunt crescute dupa o masa, revin la normal datorita insulinei.

Hormonii de contrareglare, au un efect invers ca cel al insulinei, creste glicemia, daca valorile acesteia incep sa scada pana la 60mg/dl.

Daca aveti diabet, trebuie sa aveti grija la efortul fizic, deoarece oscilatiile valorilor glicemice pot avea doua sensuri.

  1. Cresterea glicemiei peste valorile normale, apare doar atunci cand persoana respectiva, dezvolta un diabet zaharat.
  2. Scaderea glicemiei sub valorile normale, apare foarte rar la o persoana sanatoasa, poate in cazul unui post alimentar sau a unor diete drastice. Efortul fizic scade nivelul glicemiei, deoarece muschiul este un mare consumator de glucoza. Pacientii cu diabet zaharat, care sunt tratati cu insulina trebuie sa fie avertizati in ceea ce priveste efortul fizic

Hipoglicemia apare cand glicemia scade sub valoarea de 55-60 mg/dl si dezvolta simptome precum: agitatie, foame intensa, paloare, transpiratii si palpitatii. Toate acestea indica faptul ca glicemia a scazut sub pragul minim, iar in acest caz este indicat sa se consume alimente pentru a restabili nivelul glicemiei. Daca este vorba despre o persoana sanatoasa, nu este intotdeauna nevoie de alimente pentru a restabili nivelul glicemiei, deoarece mecanismele de contrareglare isi fac treaba prin eliberarea glucozei din rezerve.

  De retinut

Hipoglicemia apare foarte rar in cazul unei persoane sanatoase, dar poate aparea in mod frecvent la o persoana care sufera de diabet.

Hipoglicemia poate aparea si in cazul consumului de alcool, in boli grave sau septicemie, in ingestia voluntara sau accidentala de medicamentatie antidiabetica.

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.
 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.