Tulburarile de vorbire

       814   

Tulburarile de vorbire

Se considera ca un copil are tulburari de vorbire atunci cand, la 3 ani inca deformeaza cuvintele si are un vocabular limitat pentru varsta lui.

 

 

Cand tulburarile de vorbire se instaleaza si mai ales persista, copilul trebuie examinat in primul rand de un pediatru. Unele tulburari de vorbire pot fi foarte usor de ingrijit inaintea varstei de 6 ani prin sedinte de reeducare ortofonica. Ortofonia este o stiinta care studiaza, dar si trateaza tulburarile vocii, ale articularii si ale vorbirii. Dificultatile de vorbire ale copilului pot avea mai multe origini cum ar fi tulburarile psihologice sau probleme de auz.

Balbaiala

Balbaiala este reprezentata de repetarea sacadata, intarzierea rostirii sau chiar neputinta de a pronunta. Ea apare intre 18 luni si 9 ani, in special la baieti. Copilul incepe sa se balbaie, cand este enervat, iritat, stresat sau cand incearca sa spuna ceva foarte repede. Balbaiala se diminueaza sau dispare atunci cand copilul sopteste, isi spune lectiile sau cand citeste cu voce tare. Pentru a rezolva aceste probleme, se impun sedinte de reeducare ortofonica, care sunt diferite in functie de varsta si comportamentul copilului.

Pelticia

Este o tulburare de vorbire care consta in a rosti "z" in loc de "s" sau "j" si este mult mai raspandita la copiii cu varstele cuprinse intre 4 si 5 ani. Pelticia este cauzata de o proasta pozitionare  a limbii, care intra intre incisivi, astfel sunetul "s" este inlocuit de sunetul "z". O cauza a aparitie a acestei probleme, este sugerea degetului mare. De cele mai multe ori, pelticia dispare de la sine, odata ce acesta inceteaza sa-si mai suga degetul, sau suzeta, ori sa bea cu biberonul. Daca totusi problema persista si dupa varsta de 5 ani, sunt recomandate sedintele de reeducare ortofonica.

Dislexia

Dislexia reprezinta o intarziere a cititului si a scrisului, iar cei mai predispusi sunt baietii. Cauzele nu sunt inca stabilite, dar ar putea proveni din predominarea anormala a unei parti din creier. Copilului ii place scoala, dar citeste foarte lent si cu o dificultate mare. Ca si in celelalte cazuri, reeducarea ortofonica ajuta copilul sa depaseasca aceasta problema.

Intarzierea vorbirii

Copilul care are probleme cu vorbirea tarzie, este acel copil care deformeaza cuvintele si are un vocabular limitat, construindu-si frazele cu neindemanare. Pentru a rezolva aceasta problema, medicul intervine si prescrie o analiza ortofonica, astfel copilul va putea incepe cat mai repede sedintele de reeducare.

  Atentie

Daca copilul ajunge la varsta de 4-5 ani si inca vorbeste precum un bebelus si nu articuleaza corect cuvintele, cel mai indicat este sa apelati la o reeducare ortofonica, pentru a i le corecta.

 Copilul tau face noaptea pe el?

Copilul tau face noaptea pe el?

Ghid Sanatate - 25 august 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.