Totul despre testul Papanicolau

       920   

Totul despre testul Papanicolau

Testul Papanicolau, este cea mai eficienta si cea mai simpla metoda prin care se poate depista din timp cancerul sau anumite modificari precanceroase ale colului uterin. Acest test ar trebui facut de orice femeie, periodic.

Cea mai eficienta metoda de screening in depistarea cancerului de col uterin o reprezinta folosirea citologiei cervico-vaginale Paapanicolau. Totodata, testul Papanicolau evidentiaza eventualele modificari ale colului, asociate cu diverse infectii, atrofii sau inflamatii.

 

 

Cand facem testul Papanicolau?

Medicii recomanda ca testul citologic cervico-vaginal Papanicolau, sa se faca anual, dar niciodata mai devreme de un an din momentul inceperii vietii sexuale. In anumite cazuri, medicul poate recomanda efectuarea testului mai rar, ori mai des, in functie de rezultatele acestuia si de absenta sau prezenta factorilor de risc ai cancerului de col uterin.

Daca apar anomalii ale celulelor epiteliale, medicul specialist recomanda repetarea testului la 6 luni, dupa administrarea unui tratament, asociat unor eventuale investigatii.

Cum se face testul Papanicolau?

Inainte cu doua zile sa mergeti la ginecolog, trebuie sa evitati contactul sexual, ovulele, irigatiile vaginale, etc. Daca nu veti tine cont de acestea, testul nu va fi concludent.

Se recolteaza probe pentru laborator, unde dureaza doar cateva minute, fiind o operatiune simpla si nedureroasa. Dupa test, va puteti continua ziua ca de obicei, fara nici un fel de interdictie.

Rezultatele testului

Interpretarea rezultatelor se face de catre un medic specialist prin raportarea calitatii recoltarii testului, prin aprecierea generala a rezultatelor si prin descrierea modificarilor reactive asociate cu inflamatia.

Pe buletinul de analize pot aparea eventuale modificari ale celulelor epiteliale, astfel:

  • ASCUS - sunt celulele care nu sugereaza in mod clar preznta unei leziuni precanceroase;
  • LSIL - apar leziuni intraepiteliale de grad redus, care cuprind displaziile usoare, dar si modificari asociate infectiei HPV;
  • HSIP - apar leziuni intraepiteliale de grad inalt, care cuprind displaziile, moderate si severe;
  • Neoplasmul - apar celulele canceroase.

  De retinut

Daca aveti trimitere de la medicul de familie, testul Papanicolau, se poate face in spitalele si policlinicile de stat, chiar si in unele clinici particulare, gratuit!

 

Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.