Top 5 intrebari frecvente in ginecologie

       881   

Top 5 intrebari frecvente in ginecologie

 

 

1. Putem contacta o boala cu transmitere sexuala de la toaleta?

Bolile cu transmitere sexuala, asa cum le spune si numele sunt infectii transmise prin contact sexual neprotejat vaginal, oral sau anal. Sunt boli produse de bacterii si virusuri, care pentru a produce infectie trebuie sa se multiplice si sa-si asigure un mediu de viata optim. In principiu conditiile de mediu, caldura, umiditate necesare bacteriilor pentru a supravietui nu se afla pe toalete sau alte obiecte, clante, prosoape, colac de toaleta, etc., asadar putem spune ca nu vom lua o boala cu transmitere sexuala in aceste conditii, dar exista multe alte afectiuni care se pot contacta astfel, cum ar fi infectiile urinare.

2. Cum ne putem feri de candidoza dupa un tratament agresiv cu antibiotice?

Din pacate candidoza este o afectiune foarte frecventa a aparatului genital feminin, iar asocierea cu administrarea antibioticelor  este recunoscuta. Tratamentul se face de regula local, folosindu-se ovule sau creme si pe cale orala, cu recomandarea de a se trata ambii parteneri, deoarece se considera o boala cu transmitere in cuplu. Pentru a preveni candidoza, este bine ca femeile sa stie ca in momentul in care incep un tratament cu antibiotice sa li se prescrie simultan si acest tratament, pentru a nu aparea neplaceri ulterioare.

3. Anticonceptionalele ingrasa?

Inca de la intrarea lor pe piata, de acum 40-50 de ani, compozitia anticonceptionalelor s-a modificat continuu, iar prin acest lucru s-a redus si incidenta reactiilor adverse. Studiile recente in domeniu nu au aratat neaparat o relatie cauzala intre cresterea ponderala si administrarea anticonceptionalelor, dar se sustine totusi ca riscul de a a avea o crestere ponderala de 3-4-5 kilograme, este totusi o limita admisa.

4. Cu ce produse este indicat sa efectuam igiena intima?

Igiena corecta pe care o femeie trebuie sa o faca este de cel putin o data pe zi, iar daca nu exista alte modalitati si posibilitati, folosind doar apa si sapun. Sapunurile preferate sunt cele speciale pentru zona intima externa sau vaginala, sapunuri care au de regula pH neutru. Pentru femeile care doresc si practica si igiena vaginala, nu este recomandata de mai mult de doua ori pe saptamana, pentru a nu dezechilibra flora normala vaginala.

5. Care sunt examenele ginecologice care se efectueaza in functie de varsta si cat de des trebuie sa facem un control ginecologic?

In mod normal, o femeie trebuie sa mearga la un consult ginecologic odata cu debutul vietii sexuale.  Tinerele si adolescentele cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 de ani, este varsta la care de obicei debuteaza viata sexuala si consultatiile vizeaza in primul rand o consiliere contraceptiva, prevenirea bolilor cu transmitere sexuala, iar ca set de analize se indica, testul  Papanicolau, un examen de secretie vaginala si un examen senologic, completat cu o ecografie mamara. Se mai pot efectua de asemenea si analizele hormonale si ecografii genitale.

Categoria de varsta 25-40 de ani, este o categorie mult mai expusa afectiunilor si patologiei genitale, apar probleme de sarcina, probleme de afectiuni ale aparatului genital, noduli mamari, astfel ca raza de examene recomandate se extinde prin efectuarea unor histeroscopii, a unor ecografii transvaginale si bineinteles anual, testul Papanicolau si testul secretiei vaginale.

Dupa 45 de ani si perioada menopauzei apar problemele legate de instalarea atrofiei genitale, se efectueaza de asemenea testul Papanicolau si cel al secretiei vaginale, dar absolut obligatoriu si momografia.

  

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.