Te-ai gandit ca agitatia copilului tau poate fi data de sindromul ADHD?

       642   

Te-ai gandit ca agitatia copilului tau poate fi data de sindromul ADHD?

ADHD-ul sau deficitul de atentie si hiperactivitate este o afectiune de ordin psihiatric, care afecteaza in special copiii si este caracterizata printr-o imposibilitate a lor de a se concentra asupra unui anumit subiect.

 

 

In urma unor sondaje efectuate in Romania s-a descoperit ca sunt un numar de aproximativ 200.000 de copii care sunt afectati de acest sindrom. Acestia nu reusesc sa fie atenti in special in timpul orelor de curs. Nici macar un numar de 10.000 nu urmeaza un tratament, cu toate ca exista solutii eficiente pentru rezolvarea acestei afectiuni. Sunt foarte multe programe de instruire menite sa rezolve acest sindrom, dar si modificarea meniului copilului poate da rezultate foarte bune, consumul de omega 3 si omega 6 imbunatateste atentia si concentratia acestora. Specialistii spun ca acesti sindrom apare mai mult in randul baietilor decat al fetelor, deoarece in ceea ce priveste instinctul baietii sunt mult mai agresivi.

Cauzele aparitiei sindromului ADHD

Cauzele acestui sindrom nu sunt inca in totalitate elucidate, dar se presupune ca poate aparea in urma unei transmiteri pe cale genetica, de la patinti sau un istoric familial nu tocmai favorabil, consumul de alcool in randul parintilor si tulburarile afective pot da nastere unui copil purtator de aceasta afectiune.

Diagnostic ADHD

Diagnosticul ADHD-ului se pune, de obicei, la varsta copilariei, in special intre 6 si 12 ani. In acest timp simptomele sunt cel mai usor de recunoscut, deoarece copilul nu este atent la scoala si este foarte agitat. Pentru a pune un diagnostic exact, specialistii discuta cu parintii copilului pentru a descoperi simptomele specifice ale acestui sindrom. De asemenea se urmaresc si se analizeaza activitatea scolara a copilului.

  Atentie

Aproximativ 30% dintre copiii cu ADHD nu isi termina studiile si inclina spre o delincventa juvenila!

Printre recomandarile specialistilor in ceea ce privesc analizele pentru stabilirea unui diagnostic cat mai clar se afla si examenele neurologice, dar si cele paraclinice, care implica computerul tomograf, electro-encefalograma si hemoleucograma.

Tratament ADHD

Nu exista un tratament curativ pentru acest sindrom, ci doar unul simptomatic, constand in substante din clasa metilfenidatului si amfetaminelor, atat in cazul copiilor cat si in cel al adultilor. S-a demonstrat clinic in urma unor studii ca 2/3 adulti care au urmat un tratament cu substantele din aceasta clasa au raspuns bine, astfel starea lor imbunatatindu-se. Pe langa tratamentul medicamentos, adultii mai pot beneficia si de un tratament specific acestor tulburari incluzand diferite terapii si suport psihologic.

In cazul copiilor este necesar trainingul familial, deoarece este foarte important ca micutul sa fie tratat cu rabdare si sa fie ascultat, in nici un caz nu trebuie tratat cu violenta. De asemenea se incearca sa se aplice tot felul de teste sau jocuri de autocontrol pentru a incerca sa-i capteze atentia si pentru a-l ajuta sa aiba un bun control asupra concentrararii.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.
 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.