Stresul, un factor al obezitatii

       669   

Stresul, un factor al obezitatii

Stresul, este o afectiune a omului modern, care este in stransa legatura cu epidemia de obezitate. Acesta face corpul sa intre intr-o stare in care sa isi doreasca sa supravietuiasca cu orice pret.

 

 

Fie ca esti solicitata in familie, ori la serviciu sau esti intr-un pericol real, corpul reactioneaza ca si cum ar trebui sa duca o lupta pentru supravietuire. Asadar, in astfel de cazuri, au loc mai multe schimbari, fie ca ti se schimba metabolismul si circulatia sangvina ori capeti mai multa energie. Aceasta energie este resimtita doar pe o perioada scurta de timp.

Daca episodul de stres trece in mod rapid, aceste schimbari care apar in organism, chiar ar putea fi sanatoase, deoarece stresul intens si de scurta durata, protejeaza organismul. Insa daca episodul se prelungeste, este vorba despre stresul cronic si iti poate pune sanatatea in pericol. Pe langa efectele nocive, acesta poate fi capabil sa produca si sa acumuleze kilograme in plus.

Cortizonul se afla printre hormonii eliberati in momentul de stres si este vinovat de incetinirea metabolismului, astfel ca te poti ingrasa, desi consumi aceleasi cantitati de mancare ca in momentul in care erai mai slaba.

Pentru a impiedica efectele stresului, organismul nostru are nevoie de hormonii fericirii (serotonina si endorfina), iar in acel moment de stres, singura modalitate de a-i obtine este mancarea, mai ales dulciurile. In acest fel apar poftele, iar cand suntem stresati cu siguranta poftim la o ciocolata si nu la o rosie sau un mar.

Stresul prelungit, poate afecta si glicemia, care fluctueaza haotic si ne da o stare de oboseala continua si schimbari de dispozitie. Stresul poate fi asociat cu sindromul metabolic, un cumul de probleme care pot duce la boli cardiovasculare si diabet.

Pe langa faptul ca ingrasa, stresul afecteaza si modul in care organismul nostru stocheaza grasimea. Persoanele stresate "detin" depozite de grasime in special in jurul abdomenului.  Pe langa toate acestea se mai adauga si faptul ca persoanele stresate nu au timpul si nici dispozitia necesara pentru a-si gati o mancare sanatoasa ori pentru a face miscare.

  De retinut

Sportul, de orice fel, dar si o alimentatie sanatoasa, ajuta la arderea caloriilor si de asemenea la reducerea stresulului producand endorfina.

 

Tags:5 afectiuni provocate de stres

5 afectiuni provocate de stres

Ghid Sanatate - 14 octombrie 2015


Stresul oxidativ, inamicul inimii

Stresul oxidativ, inamicul inimii

Ghid Sanatate - 14 octombrie 2015


Zaharurile adaugate, indulcirea nedorita

Zaharurile adaugate, indulcirea nedorita

Ghid Sanatate - 14 octombrie 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.