Statul jos este periculos pentru sanatate

       653   

Statul jos este periculos pentru sanatate

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca sedentarismul poate deveni periculos. Chiar daca reusim sa facem sport in timpul liber, orele pe care le petrecem la birou, stand pe scaun, sunt mult mai periculoase decat am crede.

 

 

De cele mai multe ori, in timp ce mergem spre serviciu cautam un loc liber in tramvai, la birou stam jos, uneori chiar mai mult de opt ore, iar odata ce ajungem acasa, ne asezam pe canapea si ramanem aolo pana la ora culcarii. Chiar daca in tot acest program, introducem si o mica runda de exerciti fizice, ne face sa nu ne numaram in randul persoanelor sedentare. Cu toate acestea, chiar daca avem un program de exercitii fizice pe zi, faptul ca petrecem ore in sir stand jos, ne poate crea probleme serioase, de la oboseala, pana la varice.

Cand o persoana sta aproape nemiscata, cateva ore, se produc schimbari la nivelul inimii. Faptul ca nu are nevoie sa bata repede si tare, aceasta economiseste energia, asadar bataile devin slabe si lente. Aceata inseamna ca sangele circula mult mai greu.

Cand petrecem cateva ore bune pe scaun, muschii intra intr-o asa numita stare de hibernare, astfel incat se inceteaza producerea unei enzime, care elimina grasimile din sange. Cercetatorii sunt de parere ca, cu fiecare ora ce trece in care stam jos, arterele inimii sunt astupate de grasimi, si chiar daca alergam putin seara, raul este deja facut si nu poate fi reparat. Dat fiind faptul ca inima noastra nu mai bate la fel de puternic in momentul cand stam jos, circulatia se incetineste si sangele poate stagna in vasele mari. Acest lucru se intampla in special la nivelul membrelor inferioare, deoarece in acest caz sistemul circulator trebuie sa lupte chiar si impotriva gravitatiei.

In acest caz apar venele marite de culoare albastra sau mov, dar si varicele. In timp, sangele poate forma cheaguri aparand tromboza venoasa. Cand stam intinsi pe pat, problema gravitatiei se elimina, astfel ca circulatia sangelui se face mult mai usor.

Sistemul circulator nu este singurul care are de suferit in astfel de cazuri, nici sistemul limfatic nu isi poate face treaba asa cum se cuvine. Sistemul circulator contine un motoras, inima, care pune sangele in miscare, dar circulatia limfei depinde intru-totul de miscarile musculare, care o imping spre si prin vasele limfatice. Cand stam jos cu orele, limfa se misca mult mai greu, iar cum unul dintre rolurile ei este detoxifierea, substantele nocive se aduna mai repede in corpul nostru.

Indepartarea mai inceata a toxinelor, dar si lipsa de oxigenare a muschilor, ne creaza starea de oboseala, pe care o resimtim in special seara. In acest fel este explicata oboseala, chiar daca am stat jos toata ziua. Daca stam degeaba opt ore, ne vom simti mult mai obositi decat atunci cand ne miscam opt ore.

Toate problemele de genul acesta le putem evita daca ne miscam mai des. Chiar daca locul de munca ne obliga sa stam opt ore jos, ne putem ridica macar odata pe ora si sa facem o plimbare scurta. Daca, totusi nici acest lucru nu este posibil, incearca sa iti misti cat mai mult picioarle, indoind si intinzand degetele de la picioare, genunchii, glezenele sau ridica-te si aseaza-te de mai multe ori.

 Castanele trateaza hemoroizii si varicele

Castanele trateaza hemoroizii si varicele

Ghid Sanatate - 14 noiembrie 2015


Varicela, o boala contagioasa

Varicela, o boala contagioasa

Ghid Sanatate - 14 noiembrie 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.