Sinuzita netratata corespunzator poate genera complicatii cerebrale

       4135   

Sinuzita netratata corespunzator poate genera complicatii cerebrale

Sinuzita reprezinta o angina (inflamatie) a mucoasei sinusurilor paranazale si producerea unei secretii purulente in interiorul sinusurilor. Cavitatile osoase in care se afla aerul poarta numele de sinusuri paranazale, astfel peretii ososi sunt acoperiti de o mucoasa ce se poate inflama odata cu evolutia bolii. Sinusurile sunt in numar de 8, astfel incat sunt 2 sinusuri frontale, 2 sinusuri sfenoidale, 2 sinusuri maxilare si 2 sinusuri etmoidale.

 

 

Sinuzita acuta reprezinta inflamarea mucoasei  sinusale si odata cu aceasta apare o secretie purulenta ce poate dura pana la 3 saptamani. Sinuzita subacuta are o durata de infectie de la 3 saptamani pana la 3 luni. Sinuzita cronica are cea mai lunga durata, poate depasi 3 luni, iar inflamatia mucoasei sinusale se mentine, in plus apare si secretia muco-purulenta.  

  Sfat

Daca nu tratam sinuzita acuta, aceasta poate dezvolta sinuzita cronica sau subacuta.

Cauzele sinuzitei

Deviatia de sept nazal este cea mai des intalnita cauza a sinuzitei.  Alte cauze mai pot fi: rinita cronica hipertrofica, polipoza nazala si rinita acuta purulenta. Factori de risc sunt dati de aer, frig, mediul toxic, aerul conditionat. Sinuzita se poate transmite pe calea aerului (stranut, tuse).

Simptome de sinuzita

Sinuzita acuta poate da ca simptom o secretie purulenta la nivelul foselor nazale (rinoree), dar de asemenea si obstructie nazala, febra, sangerari nazale, scaderea intensitatii mirosului si durere intensa la nivelul de arie de protectie a sinusurilor de la nivelul fetei.Sinuzita cronica poate avea o durata mai lunga de 3 luni in care apar secretiile mucopurulente intranazale, durerea care are o intensitate mai mica, continua. De asemenea apare si tusea, expectoratiile matinale, senzatia de tensiune la nivelul sinusurilor, dar si obstructia nazala.

  De retinut

Pentru a ne feri de aceasta afectiune este indicat sa se curete nasul cu spay cu apa de mare, zilnic, iar in cazul unei deviatii de sept sa se intervina chirurgical. La primele simptome aparute, este recomandat ca pacientii sa se adreseze mediciul ORL-ist.

Tratamentul pentru sinuzita poate fi unul medicamentos prin antibiotic administrat intravenous, aproximativ 10 zile antiinflamatorii si mucolitice.Un tratament local consta in administrarea de spray vasoconstrictor si toaleta foselor nazale in timp ce tratamentul chirurgical consta in corectarea obstructiei nazale, a deviatiei de sept, dar si in drenarea secretiilor purulente din sinururi.

Complicatii

Daca nu este tratata la timp, aceasta afectiune, se poate transforma in abces orbito- ocular,deoarece puroiul poate distruge peretii sinusali sau chiar pareze ale nervilor cranieini careafecteaza fata, dar si abcese cerebrale.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.


Hemoragia cerebrala

Hemoragia cerebrala

Ghid Sanatate - 16 aprilie 2015


Remedii naturiste pentru sinuzita

Remedii naturiste pentru sinuzita

Ghid Sanatate - 16 aprilie 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.