Sifilisul, o afectiune pe care este mai bine sa o prevenim decat sa o tratam

       761   

Sifilisul, o afectiune pe care este mai bine sa o prevenim decat sa o tratam

Sifilisul este o afectiune, care se transmite pe cale sexuala sau transplacentara (de la mama la fat) si este cauzat de o bacterie (Treponema pallidum). De asemenea sifilisul mai poate fi transmis si prin transfuzii de sange.

 

 

Mod de transmitere

Bacteria se transmite in timpul contactului sexual, fie ca este vaginal, anal sau oral, dezvoltand leziuni la nivelul organelor genitale. Aceasta se extinde in organism prin membranele mucoase din jurul cailor urinare sau a organelor genitale. Bacteria poate patrunde in organism si printr-un simplu sarut, daca persoana infectata prezinta leziuni la nivelul buzelor sau gurii. De asemenea si folosirea unui ac al persoanei contaminate, poate duce la infectarea celeilalte.

Simptome sifilis

Sifilisul se dezvolta in patru etape, fiecare dintre ele avand simptome distincte.

Prima etapa este cea a sifilisului primar, in care apare un eritem (sancru) la locul de patrundere al bacteriei si este deobicei nedureroasa. Apare in aproximativ 3 saptamani de la expunere, iar pacientul infectat este foarte contagios. Eritemul poate dura pana la 45 de zile, dupa care se vindeca fara administrarea unui medicament, lasand la locul aparitiei o cicatrice. Odata vindecat sancrul, nu inseamna ca persoana nu mai este infectata.

A doua etapa este cea a sifilisului secundar care se caracterizeaza printr-o eruptie aparuta la 5-10 saptamani de la producerea eritemului. Aceasta eruptie apare pe intreg corpul si are o culoare de la rosu pana la maroniu si pot contine puroi.

In etapa a treia (sifilisul latent), bolnavul nu va mai prezenta simptome pentru o anumita perioada de timp. Aceasta etapa se instaleaza la aproximativ un an de la debutul infectiei, iar disgnosticul se poate pune numai in urma unor analize de sange.

Ultima etapa este cea tertiara si poate aparea dupa un an de la infectie. Aceasta etapa poate duce pana la complicatii ale vaselor de sange sau ale inimii, tulburari mentale si chiar poate duce pana la moarte. Foarte multe persoane bolnave de aceasta afectiune nu mai ajung pana in aceasta etapa a bolii.

Factori de risc

Principalul factor de risc al infectiei cu Treponema pallidum este contactul sexual neprotejat, dar si contactul sexual cu o persoana care are mai multi parteneri sexuali. Riscul de infectare in urma unui singur contact sexual cu o persoana infectata este de aproximativ 10%. De asemenea infectia cu sifilis sporeste si riscul ca o persoana sa poata fi infectata si cu HIV, deoarece din cauza leziunilor deschise dau voie virusului HIV sa patrunda in organism.

  Sfat

Daca prezentati leziuni, eruptii in zona organelor genitale este indicat sa va prezentati de urgenta la un medic internist, ginecoloc, urolog sau un dermatolog. Daca sifilisul este deja in etapa a treia, va fi tratat de catre un medic specializat in boli infectioase.

Tratament

Diagnosticul de sifilis se pune in urma unor teste de sange si a unor controale ginecologice sau urologice.

Tratamentul este util pentru a se vindeca infectia si pentru a preveni complicatiile si mai ales pentru a impiedica transmiterea catre alte persoane. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice si este eficient in orice etapa a bolii, de asemenea poate evita aparitia altor complicatii. Cantitatea de antibiotic utilizat si intervalul in care este administrat se stabileste in functie de stadiul bolii. Dupa terminarea tratamentului se vor efectua examinari si analize de sange la 6 luni si apoi la un an.

  De retinut

Diagnosticul sifilisului poate fi unul complicat sau poate intarzia, deoarece simptomele mai apar si in cazul altor boli, de aceea este denumit ca fiind o afectiune imitatoare!

Prevenire

Sifilisul este din fericire o boala care se poate preveni, asadar este indicat ca in cazul unui contact sexual sa se foloseasca prezervativul. Prin urmare contactul sexual protejat si evitarea persoanelor care au mai multi parteneri sexuali ne pot salva de infectarea cu sifilis.

 
 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.


Ceaiul de ghimbir

Ceaiul de ghimbir

Ghid Sanatate - 29 aprilie 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.