Si tinerii sunt predispusi la a face un accident vascular cerebral

       729   

Si tinerii sunt predispusi la a face un accident vascular cerebral

Tot mai multi dintre tineri, sufera de accidente vasculare cerebrale, accidente care pot provoca chiar moartea sau un handicap permanent. Romania se afla printre primele locuri in Europa, la incidenta si mortalitatea prin atac vascular cerebral.

 

 

Peste 7 la suta dintre tinerii cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani, sufera un atac vascular cerebral. Procentul a crescut mai mult fata de acum 10 ani, unde un asemenea eveniment era mult mai rar la acea varsta. Conform spuselor medicilor, astazi varsta medie a persoanelor cu AVC este cu trei ani mai mica decat acum zece ani.

Pana acum cativa ani, atacul vascular cerebral era considerat drept o afectiune specifica batranetii, astfel ca din cercetarile recente s-a descoperit ca tinerii care sufera un AVC au sanse mult mai mari sa ramana cu sechele grave.

Cercetatorii americani spun ca atacul vascular cerebral este o afectiune cu grave consecinte care pot schimba radical viata. Asadar, medicii ar trebui sa caute factori de risc, chiar si la tineri.

Accidentul vascular cerebral se produce in momentul in care fluxul de sange este oprit partial sau total catre creier, deoarece unvas de sange se sparge sau este blocat de un cheag. In acest fel, parti ale creierului raman neoxigenate si in doar cateva minute celulele incep sa moara.

O persoaca care sufera un atac vascular prezinta ameteli, isi pierde echilibrul, nu poate vorbi, isi pierde brusc vederea si are o durere de cap, insotita deseori de un gat "intepeni". Mai pot aparea de asemenea si dureri la nivelul fetei si varsaturi. De cele mai multe ori este posibil ca o parte a corpului sa paralizeze, iar bolnavul sa-si piarda cunostinta.

Atacul vascular cerebral prezinta o urgenta medicala, iar un tratament administrat rapid prezinta o importanta mare in prevenirea eventualelor complicatii. In functie de cat dureaza un atac vascular, de durata in care creierul este privat de oxigen, poate avea ca urmare paralizia, dificultati in vorbire, pierderea memoriei, incapacitatea de a intelege idei sau concepte si chiar dureri sau o amorteala in anumite parti ale corpului.

In unele cazuri, atacul vascular cerebral poate fi fatal. Din pacate, Romania se afla in topul tarilor europene privind mortalitatea prin AVC. Potrivit unor statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in fiecare an au loc trei sute de accidente vasculare noi la o suta de mii de locuitori, cu aproximatic o suta mai mult decat media europeana.

Doar o treime din pacientii care sufera un atac vascular cerebral se recupereaza, restul pacientilor ori raman cu un handicap permanent, ori mor in primul an dupa ce a avut loc atacul. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 10% din decesele care sunt inregistrate la nivel mondial sunt provocate de un atac vascular, aceasta boala fiind pe locul doi, dupa cancer si anumite boli cardiovasculare, in topul afectiunilor mortale.

Daca nu incercam sa ne protejam, medicii anunta ca in curand, AVC-ul va ajunge pe locul intai in topul bolilor mortale. Pentru a evita atacul vascular, trebuie in primul rand sa renuntam la fumat, sa tinem sub control diabetul, colesterolul si tensiunea arteriala. De asemenea, se recomanda sa pastram o greutate optima si daca este nevoie sa scapam de kilogramele in plus.

 

Hemoragia cerebrala

Hemoragia cerebrala

Ghid Sanatate - 03 noiembrie 2015


Amnezia - cauze si tratament

Amnezia - cauze si tratament

Ghid Sanatate - 03 noiembrie 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.