Rubeola, o afectiune grava pentru femeile gravide

       1153   

Rubeola, o afectiune grava pentru femeile gravide

Rubeola este o afectiune contagioasa, care este data de o infectie cu virus rubeolic. Aceasta boala afecteaza in principal copii si adolescentii, dar exista si cazuri de pacienti adulti la care este depistata. 

 

 

Acest virus rubeolic traieste in organismul uman, dupa ce a intrat in acesta pe caile respiratorii. Boala este extrem de contagioasa, mai ales in primele zile de dinaintea aparitiei semnelor si pe timpul duratei acestora.

Simptomele rubeolei

Simptomele care apar inainte de eruptia cutanata sunt reprezentate de:

  • febra;
  • tuse;
  • inflamarea ganglionilor;
  • stare de lesin;
  • inapetenta (lipsa poftei de mancare);
  • iritatii la nivelul ochilor si lacrimarea acestora.

Dupa aceste simptome apare eruptia cutanata, sub forma unor pete mici si roz (eruptie maculo-papuloasa), aceasta apare intai pe fata si apoi se extinde pe intreg corpul. Acestea pot disparea dupa 3 zile.

Daca pentru copii nu prezinta niciun risc, aceasta afectiune in randul adolescentilor si al adultilor poate fi foarte grava, ducand la dureri de cap severe si chiar la inflamarea mai multor articulatii, dar cea mai grava fiind meningoencefalita.

Tratamentul rubeolei

Tratamentul in aceasta afectiune nu exista, dar se pot administra medicamente pentru scaderea febrei si diminuarea durerilor de cap. De asemenea se recomanda, repaus la pat si eventual izolare la domiciliu pentru a nu mai infecta si alte persoane, consumarea de supe, ceaiuri si sucuri naturale, deoarece hidratarea este foarte importanta. Evitarea stricta a femeilor gravide.

Rubeola poate fi prevenita prin vaccinare, vaccinare care trebuie administrata la varsta de 15 luni, fiind de asemenea asociat cu vaccinul impotriva oreionului si a rujeolei.

  Atentie

Virusul rubeolic este transmisibil de la o persoana la alta pe cale respiratorie!

Femeile care nu sunt imunizate contra rubeolei, aceasta poate aparea in primele 4 luni de sarcina si poate sta la baza unor malformatii congenitale. Poate duce pana la infectia unor organe ale fatului, care abia au inceput sa se dezvolte, infectie ce poate persista si dupa nastere. Malformatiile care se pot dezvolta la fat in urma unei infectii cu virusul rubeolic al mamei sunt destul de grave, plecand de la malformatii care afecteaza ochii (cataracta), urechile (surditate), pana la malformatii ale sistemului cardio respirator si ale sistemului nervos, care pot da intarzieri mintale. Aceste malformatii nu apar intotdeauna la nastere, ele se pot manifesta chiar si la cativa ani dupa nastere.

Rubeola poate duce la o intarziere a dezvoltarii fatului, acesta poate avea o greutate mult mai mica la nastere, decat ar fi trebuit in mod normal si de asemenea pot aparea dificultati de dezvolatre. Daca rubeola este diagnosticata in primul trimestru de sarcina, mamei infectate i se pune in vedere si un eventual avort terapeutic.

Pentru a evita toate acestea, femeilor gravide care nu sunt imunizate li se efectueaza o testare lunara, pana la 4 luni de sarcina pentru a observa o eventuala prezenta a unei infectii cu virusul rubeolic. Daca o femeie gravida intra in contact cu o persoana infectata de aceasta boala i se poate administra o imunizare pasiva prin injectarea de imunoglobuline, pentru a fi si eficienta trebuie sa se realizeze in primele 48 de ore de la infectare.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.
 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.