Reumatismul articular acut

       948   

Reumatismul articular acut

Reumatismul articular acut sau prescurtat RAA este o afectiune inflamatorie, care debuteaza la circa 3 saptamani de la o infectie streptococica a cailor respiratorii superioare.

 

 

Boala afecteaza in principal copiii cu varste cuprinse intre 5 si 14 ani, mai rar intalnita aceasta boala fiind la adulti. Reumatismul articular acut apare in urma unei infectii cu streptococ beta-hemolitic de grup A, deoarece este un microorganism care are capacitatea de a induce hemoliza completa. Ceea ce inca nu este cunoscut, este felul prin care acest streptococ duce la aparitia bolii.

Simptome reumatism articular

Simptomele acestei afectiuni sunt variabile, deoarece pot fi legate de varsta pacientului. In acest caz, copiii prezinta afectiuni cardiace si manifestari articulare, care sunt reprezentate de dureri articulare. In cazul adultilor, pe langa durerile articulare, apar si tumefactiile si foarte rar apar si afectiuni neurologice. Manifestarile sistemice sunt reprezentate de febra, stare generala alterata, scaderea poftei de mancare si uneori dureri abdominale.

Afectarea articulara este cea mai frecventa manifestare a bolii si se prezinta cu dureri articulare la nivelul gleznelor, a coatelor si genunchilor. Durerile se pot muta de la o articulatie la alta, se umfla si sunt foarte dureroase la atingere. Aceste dureri pot persista aproximativ o luna, in ciuda administrarii tratamentului.

Cardita sau afectarea cardiaca, este cel mai sever simptom al bolii, iar in unele cazuri poate fi descoperit mult mai tarziu printr-un examen ecocardiografic.

Diagnostic reumatism articular

Pentru diagnosticul pozitiv este necesar de prezenta a doua criterii majore sau de unul major si doua minore. In criteriile majore intra: poliartrita, coreea, cardita, etc., iar din cele minore fac parte: febra, VSH-ul crescut sau intervalul prelungit pe EKG.

Tratament reumatism articular

Pentru absolut toti pacientii cu reumatism articular acut este recomandat repausul pana in momentul in care semnele inflamatorii dispar. Tratamentul medicamentos include antiinflamatoare pentru a se reduce inflamatia, dar si antibiotice pentru a se preveni o noua infectie cu streptococ.

  Atentie

Singurul mod in care putem preveni aparitia reumatismului articular acut, este un bazat pe un tratament imediat al infectiei cu streptococ.

Recomandari

Medicii la care trebuie sa ne prezentam sunt cei specialisti in boli infectioase, la cardiologi, reumatalogi, iar daca este vorba de un copil in primul rand la un medic pediatru. Este absolut obligatoriu sa ne prezentam cu, copilul la un medic pediatru ori de cate ori apar simptome care duc spre o infectie streptococica faringiana (durere in gat, ganglioni inflamati, febra). Tratamentul infectiei streptococice poate preveni aparitia acestei afectiuni.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.
Ghimbirul si beneficiile sale

Ghimbirul si beneficiile sale

Ghid Sanatate - 02 iunie 2015


Scapa de stres cu ajutorul nutritiei

Scapa de stres cu ajutorul nutritiei

Ghid Sanatate - 02 iunie 2015


Hemoragia cerebrala

Hemoragia cerebrala

Ghid Sanatate - 02 iunie 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.