Rahitismul, o boala a copilariei

       1099   

Rahitismul, o boala a copilariei

Rahitismul este o boala a copilariei provocata de carenta de vitamina D, de fosfor si de calciu. In tarile dezvoltate, gratie masurilor de prevenire, aceasta problema a disparut. Vitamina D este indispensabila pentru solidificarea oaselor, astfel apare rahitismul. Vitamina D se gaseste in anumite alimente precum laptele, iaurtul, ficatul sau galbenusul de ou.

 

 

Semnul cel mai evident al aparitiei rahitismului, este cresterea in latime a capetelor oaselor lungi, indeosebi a celor de la incheietura pumnului si de la glezne. Copiii rahitici sufera de dureri de spate sau de bazin si de slabiciune musculara si pot prezenta o deviere a coloanei vertebrale. Acestia incep sa mearga mult mai tarziu decat ceilalti copii, iar somnul le este adeseori perturbat.

Diagnostic rahitism

La sugari, diagnosticul este stabilit intre 4 si 12 luni. Cea mai mare parte dintre semnele care le afecteaza oasele, sunt vizibile pe radiografie. O analiza complementara a sangelui confirma si o scadere anormala a proportiei de calciu si fosfor.

Tratament rahitism

Tratamentul consta in administrarea elementelor care ii lipsesc copilului in timpul cresterii. Calciul din lapte ii asigura copilului soliditatea oaselor. In opinia medicilor si a nutritionistilor copilul trebuie sa consume cel putin un produs lactat pe zi. Anumite alimente, precum cerealele amestecate in laptele de dimineata, contin o mare cantitate de vitamina D. Un regim alimentar bogat in vitamina D necesita alimente bogate in grasimi animale (ficat, somon, pastrav, macrou). Toate alimentele proaspete trebuie sa fie pregatite repede, deoarece vitamina D nu rezista la caldura, lumina sau oxigen. Este uneori folositor sa i se dea copilului un adaos de vitamina D sub forma de picaturi sau de fiole care pot fi baute.

  De retinut

Prevenirea rahitismului la sugar se face si prin administrarea de vitamina D mamei, in timpul sarcinii. Copilul isi aduna rezervele de vitamina D in timpul ultimului trimestru de sarcina a mamei.

Ce beneficii are soarele pentru copiii cu rahitism?

Efectele nedorite ale razelor solare sunt cunoscute, iar copiii cu pielea alba sunt cei mai sensibili la expuneri indelungate. O expunere moderata este benefica si furnizeaza vitamina D necesara cresterii copiilor, de aceea este important sa ii duceti cu regularitate la tara sau in parcuri.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.
Ce rol important are apa in organism?

Ce rol important are apa in organism?

Ghid Sanatate - 28 august 2015


Totul despre testul Papanicolau

Totul despre testul Papanicolau

Ghid Sanatate - 28 august 2015 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.