Pro sau contra operatiei cezariene?

       698   

Pro sau contra operatiei cezariene?

Cand decizi ce tip de nastere doresti, ar putea exista cateva proceduri pe care ai dori sa le eviti, daca este posibil. Medicul tau ar trebui sa iti respecte dorintele, atat timp cat nici tu si nici copilul nu sunteti in pericol.

 

 

Daca te ingrijoreaza unele proceduri medicale, este util sa afli cat mai multe despre ceea ce presupun acestea. O gravida trebuie sa fie pregatita, pentru ca atunci cand vine momentul nasterii, sa ii acorde medicului dreptul de a decide daca este absolut necesara o operatie cezariana.

Doar un obstetrician sau un chirurg poate face o cezariana, intrucat aceasta implica o incizie in partea inferioara a abdomenului mamei pentru a scoate copilul.

Cele mai multe cezariene se fac din motive medicale. Unele femei pot solicita o nastere prin cezariana pentru a evita neplacerile travaliului, dar aceasta practica nu este recomandata. Desi tehnicile chirurgicale au progresat mult in ultimii ani, riscurile asociate unei cezariene continua sa fie mult mai mari decat ale unei nasteri vaginale. In plus, perioada de recuperare poate fi considerabil mult mai lunga, iar dupa o cezariana, nasterile vaginale sunt mai dificile.

Cezariana poate fi o metoda mai sigura pentru unele nasteri, dar are asupra copilului anumite efecte de care trebuie sa se tina cont. Uneori, in plamanii copiilor nascuti prin cezariana ramane fluid, in mod normal, acesta se elimina la trecerea copilului in canalul de nastere. Nou-nascutul poate fi ametit din cauza anestezicelor administrate mamei.

Sase motive pentru care operatia de cezariana este indicata:

  1. In mod normal, copiii se nasc cu capul inainte, dar uneori copilul este intr-o pozitie dificila pentru nastere. Unii copii au fundul sau picioarele inainte sau intinsi transversal in uter. In anumite cazuri, este posibila nasterea vaginala a unui copil cu fundul sau picioarele inainte, dar multi copii aflati in aceste pozitii sau intinsi transversal se nasc prin cezariana.
  2.  Cezarienele se recomanda femeilor cu afectiuni de mare risc, cum ar fi hemoragii, herpes vaginal, diabet sau hipertensiune indusa de sarcina sau eclampsie.
  3. Daca este o sarcina multipla, cel mai probabil este ca bebelusii se vor naste prin cezariana, desi unii gemeni pot fi nascuti vaginal, daca sunt in pozitii favorabile.
  4. In cazul in care copilul nu creste suficient sau mama ori copilul sufera de o afectiune de mare risc, poate fi mai sigur ca sarcina sa se incheie printr-o cezariana planificata si nu printr-o nastere provocata.
  5. Copilul este mare. Unii copii sunt prea mari ca sa poata trece prin canalul de nastere.
  6. Copilul este in pericol din cauza solicitarilor pe care le presupune travaliul. Pericolul poate fi detectat prin monitorizare fetala si prin teste speciale.
 

Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.