Osteoporoza sau pierderea masei osoase

       749   

Osteoporoza sau pierderea masei osoase

Osteoporoza, este definita ca o afectiune a scheletului care se manifesta prin pierdere de masa osoasa asociata unei destructurari, a microarthitecturii tesutului osos. Aceste elemente duc la o crestere a  fragilitatii osului si la aparitia riscului de fractura, care de fapt este elementul cheie la aceasta boala, reprezentand una dintre complicatii. In orice boala complicatia reprezinta un stadiu tardiv.

 

 

Spre deosebire de alte boli, osteoporoza evolueaza pe tacute foarte multa vreme, asadar multi ani pacientii  nu se plang de nimic, dar in acest timp osul sufera pierdere de masa osoasa. Se demineralizeaza pana cand la un moment dat ajunge suficient de fragil  pentru a suferi o fractura, o fractura de fragilitate, deoarece ea se produce la traumatisme minime sau chiar in absenta traumatismelor.

Osul afectat de osteoporoza, este un os care pierde masa osoasa, aceasta pierdere de masa osoasa afecteaza sectorul cortical al osului. Osul pare o structura, un tesut rigid, dar el este foarte activ in interiorul lui, este format dintr-un complex celular, din osteoclaste care produc o resorbtie a osului permanenta Aceasta resorbtie a osului este urmata de o formare a tesutului osos. Aceste doua elemente, care in mod normal trebuie sa fie bine cuplate realizeaza ceea ce se numeste remodelare osoasa, adica osul este supus permanent acestui  proces de reinnoire.

Miscarea este un element care favorizeaza o remodelare normala, pentru ca remodelarea osoasa se realizeaza dupa niste linii de forta predominante ale activitatii fizice la care este supus osul respectiv, spre deosebire de ce se intampla cu osul unei persoane aflate in repaus la pat, imobilizata sau a persoanelor sedentare, unde osul sufera de, demineralizare.

Osteoporoza se produce in mod identic si la femei si la barbati, deci si barbatii pot pierde masa osoasa, dar la femei in jurul varstei de 50 de ani, atunci cand se instaleaza menopauza, se suprapune si efectul deficitului de estrogen. Estrogenii sunt niste hormoni foarte importanti in structurarea osului in mentinerea lui normala de-alungul timpului.

Constitutia pacientului este foarte importanta si riscanta in dezvoltarea osteoporozei. Persoanele supraponderale au foarte multe alte reactii adverse sau boli asociate, insa din punct de vedere al osteoporozei sunt protejate, astfel ca aceste persoane sunt persoane care s-au alimentat foarte bine, asadar si masa osoasa este mult mai mai mare. Persoanele mai slabute, mai fragile sunt mai expuse la osteoporoza.

  Atentie

Este contraindicat persoanelor care deja se stiu cu osteoporoza sa nu ridice greutati foarte mari, sa nu se expuna unor caderi, lovituri, torsiuni foarte bruste ale coloanei, deoarece toate acestea favorozeaza foarte usor fracturile.

Cum prevenim aparitia osteoporozei?

Putem vorbi de o profilaxie inca din perioada de acumulare a capitalului osos maxim, adica perioada copilariei, adolescentei, pana la 20-30 de ani. In aceasta perioada, masa osoasa este influentata de factori pe care noi nu-i putem influenta cum ar fi cei genetici.  Se recomanda de asemenea efectuarea acelor exercitii care fac corpul sa se miste impotriva gravitatiei (alergatul, plimbarea intr-un ritm mai alert, dansul, tenisul, fotbalul, etc.).

Alimentatia este si ea la fel de importanta in prevenirea osteoporozei, asadar este de preferat ca aportul de calciu sa fie facut prin alimente, sa exista alimente bogate in calciu (lactate).

Tratamentul osteoporozei

Tratamentul consta in suplimente de vitamina D si calciu. Exista si tratamente osteoformatoare si antiresorbtive, insa toate aceste trebuie administrate dupa un consult in prealabil al medicului.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.
 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.