Obezitatea, boala secolului XXI si complicatiile ei

       656   

Obezitatea, boala secolului XXI si complicatiile ei

Obezitatea este o afectiune des intalnita care se evidentiaza printr-o tulburare de nutritie caracterizata la randul ei prin cresterea greutatii corpului mult admis peste nivelul normal. Obezitatea poate duce de asemenea la alte complicatii, cum ar fi, diabetul, afectiuni cerebrale si cardiace, dar si tulburari locomotorii.

 

 

 

Factori de risc

Factorii de risc, care provoaca obezitatea sunt multipli, acestia se pot imparti in factori de mediu (economici, profesionali, soaciali si familiali) si factori individuali.

Cea mai frecventa cauza ce duce la aparitia obezitatii este sedentarismul, foarte multe persoane ori sunt prea ocupare pentru a face sport, ori pur si simplu refuza acest lucru. Un alt factor este supaalimentarea, multe persoane consuma mai mult decat organismul are nevoie si mai ales daca alegem fast-food-ul in defavoarea unei mese sanatoase. De asemenea riscul aparitiei obezitatii la un copil in care unul dintre parinti sufera de aceasta afectiune este de 3 ori mai mare decat la un copil cu parinti ce au o greutate normala.

Schimbarea stilului de viata

Persoana obeza trebuie sa-si doreasca schimbarea stilului de viata pentru a reusi sa duca la bun sfarsit un plan riguros. Un lucru foarte important pentru psihicul lui este sustinerea din partea familiei. Imediat dupa aceasta este consultul la medic.

Rolul medicului este de a constata cauzele ce au dus la aparitia acestei afectiuni. Mai departe acesta poate recomanda alti specialisti ce pot pune in aplicare planul de slabire, cum ar fi: medicul nutritionist (va stabili un regim), kinetoterapeutul (va stabili un program ce va include activitate fizica), psihiatrul (va trata tulburarile affective precum depresia sau anxietatea, acolo unde este cazul) si medicul chirurg (va intervene chirurgical acolo unde considera ca este cazul).

Investigatiile medicale care sunt indicate sa se efectueze sunt: masurarea glicemiei pentru a constata daca este vorba si despre un diabet de tip zaharat, se va efectua de asemenea si masurarea nivelului de hormoni tiroidieni, enzimele hepatice si nivelul trigliceridelor si al colesterolului.

Tratamentul obezitatii

Pentru ca un obez sa scada in greutate este foarte dificil, deoarece daca nu isi gaseste o motivatie destul de puternica pentru a face lucrul acesta este aproape imposibil. In momentul cand persoana este pregatita de inceperea unui tratament, medicul va stabili drept tel, scaderea in greutate cu 0.5- 0.9 kg pe saptamana.

Dietoterapia este prima etapa in tratamentul persoanei obeze. Se stabileste un regim nutritional, astfel incat pacientul trebuie sa consume doar alimente sanatoase. O alimentatie sanatoasa se bazeaza in primul rand pe o planificare zilnica a unui meniu si apoi prin respectarea lui, astfel incat acesta va contine 4-5 mese pe zi in portii mici, vor fi evitate grasimile si se va consuma doar carne macra.

Urmatoarea etapa in tratamentul impotriva obezitatii este efortul fizic, acesta ajuta la arderea caloriilor. Exercitiile fizice cresc capacitatea sistemului muscular de a folosi grasimea in scop energetic. Activitatea fizica, zilnica, ajuta la pastrarea unui tonus muscular bun. Medicii recomanda sa se efectueze o activitate fizica zilnica moderata aproximativ 30 de minute cu pauze intre 10 minute la inceput. Este indicat ca exercitiile fizice sa se efectueze intr-o sala de fitness sub supravegherea unui specialist.

O ultima etapa a tratamentului este aceea de a elimina tentatia de a manca abuziv, acest lucru se poate realiza prin indepartarea din casa a alimentelor ce prezinta tentatii nesanatoase si inlocuirea acestora cu fructe in special.

In cazul in care acest tratament nu da roade, se intervine chirurgical (aici facem referire la cazurile de obezitate morbida sau severa).

  De retinut

Interventia chirurgicala prezinta riscuri, asadara inainte de a se alege o procedura se vor evalua toate beneficiile, dar si riscurile pana se va putea alege cea mai potrivita modalitate de a ajuta si de a favoriza pacientul.

  

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2018 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.