O persoana din patru, care a suferit un infarct, moare

       660   

O persoana din patru, care a suferit un infarct, moare

Chiar daca tratamentele in ceea ce priveste o boala cardiovasculara, sunt din ce in ce mai eficiente astazi, boala coronariana ramane principala cauza a mortalitatii in Romania. Conform specialistilor cardiologi, 40 de romani mor in fiecare zi din cauza unui infarct miocardic. Se preconizeaza ca si in urmatorii 20 de ani, bolile cardiovasculare vor reprezenta principala cauza de deces, situandu-se chiar inaintea cancerului, a bolilor hepatice sau a accidentelor de circulatie.

 

 

Care este motivul pentru care are loc un infarct?

Diabetul, fumatul, colesterolul mare sau hipertensiunea, afecteaza de obicei peretii interiori ai arterelor coronare (vasele care duc sangele oxigenat care muschiul inimii). Aceste vase devin din ce in ce mai stramte si isi pierd elasticitatea, lucru care inseamna ca muschiu inimii nu mai primeste la fel de mult sange, ceea ce inseamna mai putin oxigen pentru inima. Toata aceasta situatie poarta numele de ischemie.

In aceasta prima faza, bolile coronariere ischemice nu provoaca simptome, motiv pentru care foarte rar sunt descoperite in cadrul unui control periodic de rutina. Boala isi continua evolutia pana in momentul in care una dintre arterele coronare se blocheaza. complet, adica o parte a muschiului inimii nu mai primeste sange suficient pentru o anumita perioada de timp. Aceasta poarta numele de atac de cord sau infarct miocardic acut.

Riscul de deces este mai mare, decat la cancer

Din patru pacienti care au suferit un infarct, cel putin unul se reinterneaza dupa o perioada de trei luni de la primul episod, iar jumatate dintre ei isi pierd viata la aproximativ patru ani din momentul depistarii bolii. Medicii cardiologi anunta ca 30% dintre pacientii cu boli cardiovasculare prezinta un risc de deces cu aproximativ trei ori mai mare decat bolnavii de cancer.

La persoanele cu o boala coronariana ischemica, ricul unui atac de cord fatal, este foarte ridicat, mai ales daca au si un ritm cardiac accelerat. Daca este depistata la timp, boala poate fi tinuta sub control, putandu-se astfel reduce cu mult riscul unor evenimente coronariene.

Odata cu tratamentul, care consta in aspirina, betablocante, statine, etc. este la fel de importanta si schimbarea stilului de viata, bineinteles dupa recomandarile unui cardiolog.

 
 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.