Negii, afectiunea care se transmite de la copil la copil

       1152   

Negii, afectiunea care se transmite de la copil la copil

Negii sunt mici excrescente dure care cresc sub piele. Acestea sunt totalmente inofensive si se transmit de la un copil la altul prin simplu contact. Negii sunt tumori benigne, care nu degenereaza niciodata in cancer.

 

 

Negii sunt foarte frecventi si pot lua mai multe forme.

Negii plani sunt cel mai des intalniti la copii. Ei se prezinta sub forma de mici umflaturi  netede, de culoare roz- murdar, pana la cenusiu. Uneori, apar pe obraz, pe dosul mainilor, pe degete, pe brate, pe genunchi si pe partea din spate a gambelor. Negii persista mai multe luni si pot disparea spontan.

Negii plantari se intalnesc frecvent la copii si iau in general, o forma obisnuita, proeminenta, rotunjita, cu marginile uscate, dure si groase.

Exista si un alt tip de neg plantar: este vorba de mici elemente striate grupate in mozaic, mai putin proeminente si profunde decat este negul plan. Negul plantar se transmite de pe solurile contaminate din locurile publice. Acesta este dureros la atingere si de aceea il poate jena pe copil cand merge.

Negii vulgari sunt prezenti, tot la copii. Sunt rotunzi, tari si proeminenti si suprafata lor este uneori brazdata de crapaturi. Apar pe dosul mainilor, pe fata, pe genunchi si in general pe pielea paroasa. Este indicat sa se respecte masuri de igiena elementara pentru a evita contaminarea, neamestecand lenjeria de pat si prosoapele copiilor cu cele ale adultilor.

Transmitere

Ca toate bolile virale, negii sunt contagiosi. Ei apar adeseori in serie, prin contact direct si sunt autocontagiosi, astfel copilul care este purtator de negi risca sa ii raspandeasca foarte repede si pe alte parti ale corpului. Negul plantar se ia adeseori din locurile unde umbla cu picioarele goale: piscina, dusuri colective, vestiare, mochete de sport.

Tratament negi

Tratamentele sunt numeroase. Unul dintre ele consta in a decapa negul cu ajutorul unui produs caustic. Aceste substante (vaselina salicilata sau acid lactic foarte concentrat), ard in profunzime negii plantari dupa doua saptamani de la aplicare, dar pot fi cateodata rau tolerate de copii.

O alta tehnica, consta in a distruge negul aplicand azot lichid, timp de aproximativ 2 minute cu ajutorul unui betisor. Aceasta operatiune este mai putin dureroasa, foarte precisa si nu deterioreaza tesuturile alaturate. O alta solutie este aceea a inciziei cu laser, care taie cu precizie, cicatrizand plaga.

In ciuda tuturor tratamentelor, negii sunt uneori rebeli. Atat timp cat virusul nu a disparut, acestia tind mai devreme sau mai tarziu sa reapara. O buna igiena a copilului evita diseminarea negilor pe corp, dar nu si contaminarea.

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.
Copilul tau sufera de afazie?

Copilul tau sufera de afazie?

Ghid Sanatate - 16 septembrie 2015Cand o sarcina este considerata “cu risc”?

Cand o sarcina este considerata “cu risc”?

Ghid Sanatate - 16 septembrie 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.