Monoglutamatul de sodiu sau E621, cel mai periculos aditiv alimentar

       841   

Monoglutamatul de sodiu sau E621, cel mai periculos aditiv alimentar

Placere, savoare, acel ceva ce-ti  lasa gura apa, nu te poti opri desi ai mancat suficient, iar dupa putin timp ti se face din nou foame, secretul este in glutamatul de sodiu, drogul care ne minte creierul ca am mancat ceva gustos.

 

 

Este foarte des folosit in preparatele din restaurante, in special cele de tip fast food ca sa creeze dependenta fsta de produsele lor. Este adaugat in alimentele necalitative ca sa para mai apetisante si mai delicioase, tocmai de aceea supa de la restaurant este intotdeauna mult mai buna decat cea de acasa.

Acidul glutamic, este o substanta cu care ne nastem, o avem in creier, in sange, chiar si in laptele matern, de aceea bebelusii mananca cu mare pofta la san si se despart foarte greu de laptele matern. Chimistii ii spun monoglutamat de sodiu, iar specialistii in industria alimentara l-au denumit E621. Comerciantii il ascund sub diferite denumiri, asadar  atentie la produsele pe eticheta carora este indicat: glutamat de potasiu,  acid glutamic, extract de drojdie, arome naturale, extract de soia, guma vegetala, etc., desi lista este lunga nu poate fi completa pentru ca producatorii gasesc intotdeauna noi denumiri in spatele carora se ascund.

Glutamatul este folosit aproape in toate suplimentele de vitamine sau minerale incapsulate sub forma gelatinoasa, aceste denumiri indica faptul ca produsul pe care tocmai l-ati pus in cos intr-un supermarket, o sa va creeze dependenta ca un drog, ceea ce inseamna ca vei manca un produs nu neaparat sanatos, dar cu siguranta gustos.

Inghetata, chipsurile, mezelurile, maioneza, toate acestea contin glutamat de sodiu, drogul folosit fara nicio retinere de producatorii industriei alimentare. Odata consumata aceasta substanta, organismul sufera o serie de reactii, nu-ti poti controla pofta de mancare, ceea ce poate duce foarte usor catre obezitate, creste secretia de insulita, care poate provoca aparitia diabetului zaharat, mor neuronii, iar astfel putem ajunge la pierderi de memorie.

Chiar si alimentele pentru copii contin aceasta otrava, desi micutii sunt de pana la 4 ori mai sensibili decat adultii la efectele toxice ale acestei substante chimice, de asemenea glutamatul de sodiu creeaza dependenta, iar in cazul copiilor aceasta poate deveni periculoasa.

  De retinut

Desi cercetatorii au demonstrat pericolul ascuns al glutamatului de sodiu, in majoritatea tarilor lumii acest drog alimentar nu este interzis, doar Australia l-a introdus in lista substantelor interzise prin lege.

 



 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2017 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.