Mituri reale sau mai putin reale despre creierul uman

       879   

Mituri reale sau mai putin reale despre creierul uman

Stiti ce procent din capacitatea creierului folositi? Stiti ce tip de muzica, face un copil mai inteligent? Afla cateva din miturile despre creierul uman, care sunt adevarate si care nu.

 

 

Alcoolul ucide neuronii

Consumul excesiv de alcool este la fel de periculos ca si dependenta de droguri. Alcoolul poate afecta parti ale creierului, deoarece blocheaza absorbtia a uneia dintre vitaminele din grupul B. Asadar alcoolul afecteaza creierul, provocand uneoru chiar boli letale, manifestate prin confuzie, lipsa de coordonare sau pierderi de memorie.

Alcoolul, insa nu poate omora neuronii, nici macar la persoanele alcoolice, dar pe langa afectiunile amintite mai sus, acesta poate afecta dendritele (legaturile dintre celulele creierului). Chiar daca alcoolul nu omoara neuronii, poate modifica felul in care acestia comunica.

Drogurile, pot produce gauri in creier

Ei bine, nu, insa este un mit destul de folositor pentru parintii care incearca sa isi tina copiii departe de droguri. Nu se stiu foarte multe informatii in ceea ce priveste efectele drogurilor asupra creierului. Unele persoane spun ca inca de la prima tigara de marijuana, creierul este afectat pe viata, altele sunt de parere ca nici un consum indelungat nu poate creea probleme, sau lasa urme permanente.

Unde este adevarul, nu se stie in mod cert, insa acest lucru nu inseamna ca drogurile nu au efecte negative sau devastatoare asupra creierului. Un efect negativ, este dependenta, care se vindeca foarte greu.

Peroanele cu autism, au un talent ascuns

Marea majoritate a copiilor, dar si adultilor autisti, care apar in filme, par ca au un talent exceptional, ori compun melodii superbe, ori au o memorie excelenta, insa in realitate aceste lucruri sunt foarte rare. Desi nu se cunosc foarte multe lucruri despre autism, cercetatorii estimeaza faptul ca doar un autist din zece ar putea avea anumite abilitati speciale, dar nu intodeauna sunt capabili sa le foloseasca.

Se estimeaza ca in lume, la momentul actual, exista doar 50 de savanti autisti, care chiar isi pot folosi abilitatile pentru a sprijini stiinta.

Copiii sunt mai destepti daca asculta muzica simfonica

In loc sa iti torturezi copilul de doar trei anisori cu Beethoven, ar trebui sa il lasi sa asculte "Ceata lui Pitigoi". Acest mit, potrivit caruia muzica clasica ne face mai destepti, a adus profit de milioane de euro pentru companiile care vand CD-uri cu astfel de muzica. Din pacate pentru cei care se incred in acest mit, vor fi dezamagiti, deoarece pana in prezent nu exista niciun studiu acceptat, conform caruia muzica clasica, are influenta asupra inteligentei.

Niciunui copil nu ii strica sa cunoasca mici detalii despre marii compozitori ai lumii, unora s-ar putea chiar sa le placa, insa nu te astepta ca aceasta sa ii transforme in mici genii.

Creierul uman este cel mai mare din regnul animal

Total fals acest lucru! De fapt, exista multe alte animale care au creierul mai mare decat al nostru. De exemplu creierul unei balene ucigase cantareste aproximativ 6 kilograme, deci in comparatie cu al unui om de 1,5 kg, este foarte mare. La om, creierul cantareste aproximativ 2% din greutatea corporala, o valoare mare, avand in vedere faptul ca in cazul unei balene creierul reprezinta numai 0,09% din greutatea sa totala.

Concluzia este de fapt ca inteligenta nu depinde nici de raportul dintre creier si corp, dar nici de marimea acestuia.

Utilizam numai 10% din creier

Nu este cunoscut cu exactitate de unde a pornit mitul acesta, insa nimic nu este adevarat. De ce creierul nostru ar fi atat de mare, daca am folosi doar o parte din el? In mod cert natura nu ne-ar fi daruit un creier atat de mare daca nu am fi avut nevoie de el in totalitate.

Studiile efectuate cu ajutorul unui tomograf, au demonstrat faptul ca orice ar face un om, creierul sau este activ tot timpul. Unele parti pot fi mai active decat altele, insa nu exista nicio zona care sa nu functioneze deloc.

 

Tags:Alcool si cafea in sarcina?

Alcool si cafea in sarcina?

Ghid Sanatate - 15 decembrie 2015


Mituri alimentare

Mituri alimentare

Ghid Sanatate - 15 decembrie 2015 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.