Migrena cea mai des intalnita cauza pentru durerile severe de cap

       777   

Migrena cea mai des intalnita cauza pentru durerile severe de cap

Migrena este o afectiune cronica, care se defineste prin dureri de cap de la moderat spre sever. Este cea mai des intalnita cauza pentru durerile severe de cap, in jur de 20% dintre femei si 6% dintre barbati sunt afectati.

 

 

Debutul bolii este intalnit adeseori in copilarie sau in adolescenta, intalnita  intr-o importanta majora la persoane intre 25 si 55 de ani. Dupa varsta de 55 de ani frecventa atacurilor este in scadere, mai ales in cazul femeilor. Atacul cuprinde 4 stadii, iar simptomele apar in cadrul acestuia. Intre atacuri cele mai multe dintre persoanele afectate nu prezinta nici un fel de simptomatologie.

Fazele migrenei

Prima care apare este faza premonitorie. Doar o parte dintre cei care sufera de migrena sunt constientide aceasta faza. Se evidentiaza prin oboseala, iritabilitate, nervozitate, euforie sau depresie cu o durata ce poate duce de la 1 ora pana 2 zile inaintea aparitiei durerii de cap. Unele persoane sunt foarte active in perioada premonitorie si prezinta anumite pofte alimentare sau de obicei “simt” ca urmeaza o migrena.

Aura este a doua faza a migrenei si nu este obligatoriu sa apara la fiecare atac. Dureaza de obicei 10-30 minute, cu o aparitie ce creste treptat. In cele mai multe cazuri afecteaza vederea (apar puncte luminoase, linii colorate sau pete negre la ambii ochi). Un alt simptom care apare este acela de amorteli la degete si se intind spre tot bratul pana la fata. Tulburarile de vorbire sau vertijul (ameteala) sunt alte simptome care de asemenea pot aparea uneori. Simptomele motorii se instaleaza si ele la nivelul unei parti a corpului (migrena hemiplegica) si pot avea o durata mai mare de o ora. Foarte rar poate aparea faza de aura fara durere de cap.

Cea de-a treia faza este durerea de cap si cea mai suparatoare la cele mai multe dintre persoane, poateavea o durata intre 4 si 72 de ore. Ca intensitate, durerea creste progresiv, este moderat- severa si este inrautatita de activitatea fizica. Faza a treia poate avea doua parti, adica resimtita in frunte sau tample. Durerea este deseori insotita de varsaturi, greata si sensibilitate la zgomot, lumina sau la diferite mirosuri, iritabilitate sau oboseala. Transpiratiile, vederea incetosata, urinarile frecvente, diareea si congestia nazala sunt alte simptome destul de des intalnite. Persoanele care sunt in faza aceasta a durerii de cap, prefera sa stea intr-o camera in care este liniste si intuneric.

  De retinut

Persoanele care se stiu afectate de aceasta suferinta trebuie sa aiba in permanenta la indemana cel putin o doza din medicamentatia indicata de catre medic sau farmacist. Este recomandat sa se administreze inca de la primele semne, care arata ca urmeaza sa aiba loc un atac de migrena.

In momentul in care durerea cedeaza apare faza de rezolutie. Consecintele migrenei pot ramane chiar si cateva zile dupa ce durerea de cap s-a oprit. Poate aparea oboseala, depresia, irascibilitatea si chiar probleme de concentrare.

Tratamentul migrenei

Tratamentul folosit in timpul atacului de migrena poarta numele de tratament acut si trebuie intotdeauna recomandat de medic si administrat inca de la primele semne ale migrenei. Medicamentele corespunzatoare pot fi foarte eficiente, dar nu trebuie sa le folosim in mod abuziv ci administrate in mod corect.

Evolutia pe termen indelungat a persoanelor ce sufera de migrena este variabila. Cele mai multe au perioade cu dureri mai frecvente dar si perioade cu dureri care apar din cand in cand. La majoritatea persoanelor care sufera de migrena, in masura ce trece timpul, atacurile de migrena apar din ce in ce mai rar.

Terapii alternative

Masajul, aromoterapia, fizioterapia, relaxarea, yoga, pot ajuta in cele mai multe cazuri preventia migrenelor. O alta terapie alternative ce s-a dovedit a fi si eficienta in prevenirea migrenei este acupunctura.

  Sfat

Pentru un diagnostic clar, un tratament eficient si urmarirea in ceea ce priveste evolutia bolii este indicat ca pacientii sa consulte un medic neurolog!

 

Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.