Mierea, o adevarata sursa de sanatate sau nu?

       695   

Mierea, o adevarata sursa de sanatate sau nu?

Mierea este un lichid siropos de culoare aurie si dulce, produs natural de albine. Imediat dupa ce albinele culeg nectarul dintr-o floare, acesta este amestecat cu produsele chimice care se afla in saliva lor, astfel rezulta mierea. Dupa acest process, albinele depun mierea in celulele fagurilor.

 

 

 

In compozitia acestui produs alimentar deosebit intra foarte multe elemente care au efecte pozitive asupra organismului. Textura si gustul mierii depind de florile din care este cules nectarul, asadar, mierea poate fi de mai multe feluri. Cea mai des intalnita este cea de trifoi, dar si aceasta poate avea diferite arome sau culori. Culoarea mierii in principiu este aurie, dar aceasta poate varia de la alb, la rosu inchis pana la negru. Mierea are un continut mare de antioxidanti, iar pe langa aceasta are si componente antiinfectioase, de aceea este folosita la vindecarea bolilor intestinale, a tusei sau a ranilor pielii.

Beneficii

Un remediu care se folosea in vindecarea plagilor inca din Egiptul si Grecia Antica, este mierea. In medicina moderna, cercetatorii au descoperit ca mierea are aptitudinea de a distruge microbii, asadar datorita aciditatii pe care o contine si mai ales capacitatea de a deshidrata bacteriile, aceasta poate vindeca ranile.

Sursa de energie este un alt beneficiu pe care mierea il ofera. Mierea contine carbohidrati, glucoza si fructoza, astfel acestea sunt transformate in sursa de energie de catre organism. Este indicat consumul de miere de catre copii si mai ales de sportivi, astfel vor capata energia de care au nevoie.

Mierea poate fi benefica si pentru persoanele care sunt predispuse catre unele tipuri de alergii. Cel mai des sunt tratate alergiile sezoniere pentru ca albinele transforma polenul de la plantele care produc alergii in miere, astfel odata consumata previne aparitia acestora.

Alte beneficii pe care mierea le ofera organismului sunt cele de intarire a sistemului imunitar, de asimilare a calciului in organism, de tratare a racelii, etc.

Efecte negative ale consumului excesiv de miere

In urma unor cercetari ale unor specialisti s-a descoperit ca mierea nu este atat de benefica pe cat o consideram noi, acestia au ajuns la concluzia ca la urma urmei este doar un zahar, dar sub forma lichida.

Mierea si zaharul au o compozitie chimica asemanatoare, astfel incat este indicat sa se consume in aceeasi cantitate ca si zaharul. Se recomanda sa nu se consume mai mult de 10 lingurite pe zi de miere. Daca se depaseste aceasta cantitate, mierea poate provoca probleme gastrice cum ar fi balonarea, diareea si crampele stomacale.

Consumata pe termen lung si in cantitati mari, mierea poate da efecte neplacute si negative asupra tractului gastrointestinal, de asemenea poate afecta si smaltul dintilor din cauza ca este un aliment usor acid.

 

  De retinut

Faptul ca renuntam definitiv la zahar, dar in schimb consumam miere in cantitati mari nu ne ajuta absolut deloc si chiar daca noi credem ca este sanatos, nu este deloc asa! Un simplu exemplu sunt cerealele pe care le consumam dimineata, daca adaugam o cantitate mare de miere peste ele, poate fi echivalentul a presararii unei cantitati mai mici de zahar, asadar pentru a nu deveni un aliment negativ pentru organism este indicat sa nu se depaseasca o cantitate mai mare de 6-10 lingurite pe zi.

 



Musetelul, interzis in timpul sarcinii

Musetelul, interzis in timpul sarcinii

Ghid Sanatate - 28 aprilie 2015


Cafeaua verde si beneficiile sale

Cafeaua verde si beneficiile sale

Ghid Sanatate - 28 aprilie 2015


Rodia, fructul minune pentru organism

Rodia, fructul minune pentru organism

Ghid Sanatate - 28 aprilie 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2017 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.