Mamicilor, copiii vostri consuma soia?

       596   

Mamicilor, copiii vostri consuma soia?

Soia este o planta din familia leguminoaselor din care mai fac parte si mazarea, lintea sau fasolea, find astfel unul dintre cele mai dezbatute alimente, care s-au raspandit in ultimii ani in industria alimentara.

 

 

Florile acestei plante sunt mici si au o culoare alba sau violeta, iar fructul este constituit dintr-o pastaie, care contine boane. Este foarte usor de cultivat si produce cantitati mari de proteine. Este o planta originara din Japonia si China, dar in SUA se produce la cel mai mare nivel, fiind in prezent cel mai mare producator de soia.

Soia se utilizeaza la obtinerea a multiple alimente, cele mai intalnite fiind, tofu si laptele de soia. Sosul de soia, foarte des consumat, este un produs fermentat, dar cu un continut foarte mare de sare. Soia poate fi un bun substituent al produselor de origine animala. De asemenea, soia este bogata in fibre si fier, contine aminoacizi esentiali si toate vitaminele complexului B. Soia este si o buna sursa de lecitina, de calciu si magneziu.

Asadar, mamicilor, de ce trebuie sa fiti reticente in ceea ce priveste administrarea de soia copilului?

Soia este un aliment foarte bogat in fitoesterogeni, reprezentati de hormoni vegetali, care sunt secretati in organismul uman, iar un consum frecvent, poate declansa un dezechilibru hormonal, care poate avea efecte devastatoare asupra copiilor, afectand chiar si o dezvoltare normala, mai ales a creierului. In cazul adultilor, un supradizaj cu soia, poate duce la tulburari ale menstruatiei, stari de voma si iritatii gastrointestinale.

  Atentie

Alimentele din soia destinate copiilor, contin echivalentul hormonal al aproximativ 5 pilule contraceptive si cu siguranta nu vei vrea sa ii oferi asa ceva copiilor tai.

Fitoestrogenii din soia, afecteaza de asemenea dezvoltarea testiculara si favorizeaza subdezvoltarea organelor sexuale, iar la fetite dezvoltarea sanilor. In urma unor studii s-a constatat ca acei copii care sunt hraniti cu formule pe baza de soia, sunt predispusi mai tarziu la probleme de fertilitate. In niciun caz nu se inlocuieste laptele bebelusului cu lapte de soia.

Un alt motiv pentru care nu este indicata hranirea copiilor cu soia, este determinat de faptul ca poate fi un alergen foarte puternic. Daca in familie sunt cazuri de alergii in ceea ce privesc produsele din soia, sau daca deja copilul a fost diagnosticat cu o alergie, este indicat ca introducerea produselor din soia in alimentatie sa se amane.

Un alt aspect care interzice introducerea in alimentatie a produselor din soia, este aceea ca are un continut foarte ridicat de aluminiu, deoarece aproximativ 90% din productia de soia este modificata genetic.

  Atentie

Medicii, spun un NU clar si raspicat in privinta introducerii laptelui de soia in alimentatia bebelusului!

Daca, totusi decideti sa includeti si soia sau produsele din soia in alimentatia copilului, ar fi indicat sa alegeti soia-boabe, care se poate prepara la fel ca mazarea sau fasolea boabe si nu ar trebui sa se depaseasca 2 portii pe saptamana.

  Sfat

Alegeti produsele din soia din supermarketuri, dar de la raftul cu produse BIO, deoarece conform reglementarilor internationale, acestea sunt obtinute din soia care nu este modificata genetic.

 
 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2018 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.