Lupusul, o afectiune fara cauze de aparitie necunoscute

       886   

Lupusul, o afectiune fara cauze de aparitie necunoscute

In mod normal sistemul imunitar al organismului, produce proteine numite anticorpi, care il protejeaza de boli. Anticorpii se ataseaza de bacteriile si virusii daunatori numiti antigeni, care pot provoca diverse boli, una dintre ele fiind lupusul.

 

 

Lupusul este o boala cronica  autoimuna, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar ataca eronat celulele sanatoase din organism si tesuturi fara prezenta antigenilor. Cand se produce acest lucru, anticorpii sunt numiti autoanticorpi, rezultatul este inflamatia, chiar si ranirea celulelor si a tesuturilor care pot duce la simptome de lupus.

Forme de lupus

Lupusul discoid, este de obicei limitat la piele, iar simptomele includ o eprutie care apare sub forma de pete rosii pe fata, scalp, trunchi sau extremitati. De obicei lupusul discoid nu implica organele interne ale organismului, dar eruptiile cutanate pot fi insotite de mancarimi. In unele cazuri, lupusul poate fi produs de anumite medicamente.

Lupusul eritematos sistemic (LES), poate afecta orice organ sau sistem de organe si de cele mai multe ori duce la inflamatii in articulatii, tendoane si in alte tesuturi conectate. Simptomele pot varia de la febra, oboseala, scadere in greutate pana la dureri musculare, umflarea glandelor, caderea parului , greata si chiar varsaturile. Din cauza existentei acestor tipuri de simtome, lupusul se poate confunda des cu alte boli, cel mai caracteristic simptom al lupusului eritematos sistematic, este eruptia cutanata in forma de fluture, care apare pe obraji si pe varful nasului.

Pot aparea puseuri si remisii, de-alungul multor ani. Cauzele lupusului nu sunt cunoscute, desi oamenii de stiinta cred ca sunt implicate ereditarea si factorii de mediu. Aceasta tulburare este mai cimuna la femeile care au varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani.

  Sfat

Este recomandat sa se consulte un medic, daca sunt resimtite vreunul sau chiar mai multe dintre simptomele enumerate mai sus.

Diagnosticul corect de lupus se pune in urma efectuarii unor teste de sange. Acesta poate fi tratat cu medicamente, in functie de severitatea bolii si a simptomelor prezente.nosticul corect. Medicamentatia trebuie administrata, doar in urma prescrierii acesteia de catre un medic specialist dupa ce au fost efectuate analizele si s-a pus un diagnostic, cat mai concret.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.
 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.