Infarctul miocardic: simptome si cum se manifesta acesta

       772   

Infarctul miocardic: simptome si cum se manifesta acesta

Infarctul miocardic este o afectiune clinica provocata de necroza ischemica (distrugerea unui tesut) a unei parti din miocard, cauzata de astuparea brusca a unei artere coronare.

 

 

Imagine: Getty Images

Cauza de prim ordin care da infarctul de miocard este ateroscleroza. Uneori intervin: emboliile si coronaritele (inflamatia arterelor coronare) reumatice. De obicei infarctul de miocard apare la barbatii de peste 40 de ani si se manifesta cu crize de angina pectorala. Bolnavii care sufera de aceasta tulburare sunt de cele mai multe ori cei carora le lipsesc miscarea, si cei obezi, fumatori, supra solicitati psihic, diabetici sau cei cu hipertensiune arteriala. Se poate manifesta si pe cale ereditara, daca in familie se stiu persoane cu accidente vasculare cerebrale sau cardiopatii ischemice, de asemenea pot aparea si la persoane fara aceste antecedente.

Leziunea caracteristica este necroza miocardului (distrugerea sau infectia unui tesut). Apare in urma ocluziei acute si complete a unei artere coronare prin tromboza (astuparea unui vas de sange), sau datorita hemoragiei peretelui arterei coronare. Cel mai frecvent loc de aparitie al infarctului de miorcard este ventriculul stang.

Simptome ale infarctul miocardic

Evolutia infarctului miocardic vizeaza trei perioade, una prodromala (de dinaintea instalari infarctului), una de debut, si una de stare si convalescenta.

  De retinut

Infarctul miocardic se caracterizeaza in general prin durere violenta si prin modificarea ECG-ului. Deobicei cand apar aceste simptome este aproape sigur ca este vorba despre IM (infarct miocardic) si cel mai indicat este sa consultati cat mai repede un medic!

Perioada prodromala

Apare cu cateva zile inainte de instalarea infarctului si se deosebeste prin accentuarea intensitatii, duratei unor accese de angina pectorala in urma unui efort de mare intensitate. In cele mai multe cazuri, perioada prodromala lipseste, astfel debutul bolii fiind brusc, frecvent in somn sau in repaus. Foarte rar apare in urma unui efort depus, o emotie puternica, o masa copioasa, sau o hemoragie severa

Perioada de debut

Are o durata de pana la 5 zile si este cea mai grava, din cauza mortalitatii mari si complicatiilor numeroase si grave. Durerea si hipotensiunea sunt semnele clinice principale. Durerea este simptomul cel mai des intalnit. Durerea nu trece in urma repausului, dar  de obicei cedeaza dupa administrarea de opiacee.

Uneori apar si dispnea (dificultate in respiratie) si pulsul alternant. Deseori se inregistreaza hipotensiunea arteriala, iar uneori, soc cardiogen (inima este incapabila de a mai pompa sangele).

Perioada de stare

Are o durata de pana la 5 saptamani si este determinata prin ameliorarea starii generale. Dispare febra si tensiunea arteriala revine la valori normale. Pot ramane insa, mici dureri precordiale si modificari in electrocardiograma. Dupa aceasta perioada de aproximativ 5-6 saptamani se instaleaza convalescenta.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.

 

Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2018 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.