In ce perioada a vietii, copiii au simturile cel mai dezvoltate?

       524   

In ce perioada a vietii, copiii au simturile cel mai dezvoltate?

In intervalul de varsta 1-3 ani, am putea spune ca asistam la o minunata explozie de simturi ale copiilor nostri. Copilul cunoaste, experimenteaza si e din ce in ce mai constient de resursele si capacitatile sale. Copilul este ghidat cand exploreaza lumea inconjuratoare de cele 5 simturi, iar specialistii spun ca acestea sunt resimtite la puterea "n", este cu adevarat o explozie de aventura si descoperiri.

 

 

Perioada 1-3 ani este foarte importanta, fara a fi clasificate aspru grupele de varsta, dar cu siguranta acesta este intervalul acestei explozii, pe care parintii o pot petrece alaturi de copiii lor.

Un fel de ambivalenta, dar o ambivalenta care, pe de-o parte face copilul sa fie constient in permanenta de capacitatile sale: de la mers, la fuga si la catarat, lucruri care il fac sa se indeparteze fizic de langa mama si de langa tata, iar pe de alta, sa aiba tendinta, sau chiar mai mult de atata nevoia de a se intoarce la baza, la siguranta, iar prin asta intelegem in primul rand la mama, aceasta fiind o relatie fundamentala pentru copil.

Copilul doreste sa exploreze, este incantat de noile sale abilitati, dar are oricum mereu nevoie sa se intoarca de unde a plecat, langa mama, persoana care il ingrijeste si il sustine. Aceasta este o situatie binoma intre doua coduri sau doua stiluri, care se definesc in acest interval de varsta, unul matern si unul patern, dar nu neaparat sa il asociem pe cel matern cu mama si pe cel patern cu tatal, ci le luam ca atare, doua roluri si anume, nevoia constanta de a fi ingrijit, dar si cea de a explora lumea minunata care se iveste chiar in fata ochilor lor.

Daca ne-am pune in locul unui copil de aceasta varsta, am realiza cat de minunat este ceea ce simte si ce vede in jur. In momentul in care invata sa mearga, copilul realizeaza ca piciorusele sale il pot duce oriunde acesta vrea, astfel incepe sa se catere, sa fuga, sa cada, practic toate fazele normale ale cresterii. Este un copil care descopera si este lucid ca are ochi care ii permit sa priveasca peste tot, treptat chiar si in intuneric, este un copil caruia urechile ii transmit toate zgomotele din jur, asadar introducerea in lumea sonora este importanta, faza muzicala, cea a povestioarelor pentru copii, toate reprezinta elemente fundamentale ale acestei perioade. Copilul este capabil sa "miroasa" orice, iar poate cel mai important, un copil care, cu ajutorul gurii, nu numai ca poate manca, dar se ajuta de aceasta pentru a explora lucrurile din jur. Aceasta situatie mai mult in prima faza, intre un an si un an si jumatate, pentru ca dupa aceea, treptat aceasta faza de "degustare" a obiectelor dispare.

Toate aceste noutati ii pun pe parinti in ipostaza de a oferi confirmari copilului. Inca nu se poate vorbi de reguli, acestea vor aparea mai tarziu, in adevaratul sens al cuvantului, de la 1 la 3 ani se discuta de interdictii. Regulile se stabilesc impreuna cu copilul, ceea ce are voie sa faca si ce nu are voie sa faca, reguli care sunt foarte importante in dezvoltarea si cresterea acestuia. Este adevarat ca are nevoie sa afle cat mai multe, dar are nevoie sa stie atat fizic, cat si emotional cand trebuie sa se opreasca din a face un lucru, dar si cand poate sa mearga inainte.

In mod natural, copilul va incerca sa depaseasca aceste limite, lucru fiziologic normal, asa ca este bine sa il lasati putin sa o faca, important insa este ca regulile sa ramana reguli si ca acestea sa nu se schimbe.

  

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.