In ce consta transplantul de rinichi si cel de ficat

       783   

In ce consta transplantul de rinichi si cel de ficat

Rinichii sunt o pereche de organe mici in forma de boabe, acestia sunt situati spre partea din spate a trunchiului in partea inferioara a coastelor. Desi oamenii se nasc cu o pereche de rinichi, organismul poate functiona in continuare in mod eficient doar cu un singur rinichi sanatos. Functiile rinichilor includ: filtrarea deseurilor din sange, echilibrarea fluidelor din organism, reglarea tensiunii arteriale si productia de celule rosii.

 

 

Rinichii se pot deteriora si nu mai pot functiona in mod normal, din cauza bolii renale, a infectiilor, hipertensiunii arteriale necontrolabile, dar si din cauza complicatiilor de la diabetul zaharat. Daca se dezvolta insuficienta renala, transplantul  renal poate fi recomandat pentru a inlocui un rinichi bolnav cu un rinichi donat sanatos. Rinichiul donat poate proveni de la un donator viu sau de la un donator decedat recent.

Ca si cu orice organ transplantat, beneficiarul rinichiului va fi nevoit sa ia pentru tot restul vietii tratament medicamentos in scopul de a preveni sistemul imunitar sa nu respinga rinichiul transplantat. Exista cateva complicatii potentiale asociate cu aceasta procedura, care ar trebui sa fie discutate impreuna cu medicul, inainte de orice interventie chirurgicala.
 

Ficatul este o parte a tubului digestiv si este situat in partea superioara dreapta a abdomenului.

Ficatul are mai multe functii de sustinere a vietii:

  • proceseaza nutrientii;
  • produce proteine;
  • retine zaharul sau glicogenul;
  • controleaza nivelul hormonilor, glicemia, nivelul colesterolului si retentia de lichide;
  • filtreaza substantele nedorite din sange si ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor.

Ranirea celulelor hepatice prin abuzul de alcool, hepatita sau malformatii congenitale poate afecta treptat capacitatea ficatului de a functiona in mod eficient. Cand celulele hepatice incep sa moara, acestea sunt inlocuite pe tesut cu cicatrici , care impiedica circulatia sangelui prin ficat lasandu-l in imposibilitatea de a filtra nutrientii si substantele nedorite.

Cand starea de sanatate a ficatului este compromisa poate fi necesar un transplant de ficat, in timpul transplantului partea afectata  este scoasa si inlocuita cu un ficat sanatos compatibil de la un donator decedat.

Este necesara efectuarea unor teste periodice de sange pentru a verifica starea functionarii noului ficat. Ca in cazul oricarui transplant de organe, beneficiarul ficatului, va fi nevoit sa ia tratament medicamentos pentru toata viata pentru a suprima raspunsul imun, acest lucru va ajuta sa impiedice sistemul imunitar al organismului sa respinga ficatul transplantat. Ca si in cazul transplantului de rinichi exista complicatii care sunt asociate acestei proceduri, complicatii ce trebuie discutate inainte cu un medic.

 

Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.