Histerectomia si efectele ei asupra organismului

       803   

Histerectomia si efectele ei asupra organismului

Histerectomia este o procedura chirurgicala, care consta in indepartarea uterului, in unele cazuri fiind necesara si extirparea colului uterin si chiar a anexelor.

 

 

Histerectomia poate interveni in urmatoarele cazuri:

  • cancer de col uterin sau ovarian;
  • fibrom uterin asociat cu diferite complicatii;
  • hemoragii frecvente;
  • endometrioza (afectiune ginecologica care nu are cauze de aparitie inca bine cunoscute);
  • durere pelvina cronica.

Inteventia chirurgicala difera de la o femeie la alta in functie de complexitatea extirparii si motivul pentru care este necesara. Inainte de operatie, medicul discuta cu pacienta despre detaliile interventiei, dar si despre complicatiile pe care aceasta le poate avea. La histerectomie se apeleaza ca o ultima solutie, daca celelalte posibilitati de tratament nu au dat roade.

In functie de gravitatea afectiunii, histerectomia poate fi de mai multe tipuri:

  • histerectomia totala, care consta in extirparea uterului, dar si a colului uterin;
  • histerectomia subtotala, consta doar in indepartarea uterului;
  • histerectomia radicala, care consta in  extirparea, uterului, a colului, a partii superioare a vaginului si a ovarelor.

  De retinut

Pentru a evita aparitia histerectomiei , este recomandat sa efectuam un control ginecologic de rutina in mod frecvent, acesta consta in testul Papanicolau, in examenul secretiei vaginale, dar si a unei ecografii transvaginale.

Histerectomia se poate efectua vaginal, laparoscopic daca starea pacientei permite acest lucru, este o interventie mult mai usoara si are o rata de vindecare mult mai rapida (doua saptamani) decat la interventia abdominala. La interventia abdominala, timpul de recuparare este mult mai lung, poate dura intre 4 si 8 saptamani, iar operatia este mult mai dificila.

O prima urmare in urma unei histerectomiei, este disparitia ciclului menstrual, mai apoi pacientele pot trece prim stari de depresie si chiar de teama. Dupa aceste stari, incep sa apara simptomele de dinaintea instalarii menopauzei: insomnii, stari de nervozitate, bufeuri. De asemenea in urma unei histerectomii, apetitul sexual se poate diminua.

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.

  

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.