Hipertiroidismul - simptome si tratament

       953   

Hipertiroidismul - simptome si tratament

Hipertiroidismul este o boala care se caracterizeaza printr-un surplus de hormoni tiroidieni.Tiroida este glanda endocrina, care este situata la baza gatului, are aproximativ 30 de grame si are forma unui fluture.

 

 

Aceasta glanda secreta tiroxina si triiodotironina, substante care au ca rol controlul temperaturii corpului, reglarea metabolismului, influentarea ritmului cardiac, dar de asemenea tiroida secreta si calcitonina, care are rolul de a regla cantitatea de calciu din organism.

In cazul producerii in exces a hormonilor tiroidieni, apare afectiunea numita hipertiroidism, astfel ritmul cardiac devine neregulat, apare nervozitatea si transpiratia abundenta, iar metabolismul devine accelerat.

Cauzele aparitiei hipertiroidismului

Cele mai multe cazuri de hipertiroidism, apare in urma bolii Basedow, o boala in care anticorpii care sunt produsi de sistemul imunitar, stimuleaza o secretie de hormoni tiroidieni. Adenomul autonom sau cel toxic, este o alta cauza a aparitiei hipertiroidismului, care este manifestata de asemenea de o capacitate mare de secretie a hormonilor tiroidieni. In cazul aparitiei tiroiditei, inflamarea glandei tiroide, celulele tiroidiene se lezeaza si determina descarcarea de hormoni tiroidieni in sange. O alta cauza de aparitie a hipertiroidismului, prezenta in randul celor mai varstnici o reprezinta supraincarcarea cu iod, din cauza administrarii de medicamente care au in continutul lor iod.

Simptome hipertiroidism

Cel mai frecvent simptom care apare in urma hipertiroidismului este scaderea in greutate, chiar daca apetitul creste. Apare de asemenea tulburari ale ritmului cardiac, accelerari ale inimii (tahicardie), transpiratie abundenta, dar si cresterea gusei (a glandei tiroide), care se prezinta printr-o umflatura la baza gatului, tulburari ale ciclului menstrual si ale somnului, etc.

Cum se stabileste diagnosticul?

Diagnosticul se stabileste dupa cateva examene clinice si a analizelor de sange in care se masoara nivelul de tiroxina din sange, de asemenea antecedentele medicale au un rol important pentru determinarea diagnosticului.

Dupe ce s-a stabilit diagnosticul de hipertiroidism, la fel de importanta este si determinarea cauzei aparitiei acestei afectiuni, astfel ca se fac niste teste imunologice, dar si teste de incarcare cu iod, daca sunt semne ca boala a aparut in cazul unei supraincarcari cu iod.

Tratamentul

Hipertiroidismul, are trei modalitati de tratament:

Administrarea antitiroidienelor, care duc la ameliorarea simptomelor in aproximativ o luna la majoritatea dintre pacienti. Acestea au ca scop stoparea secretiei de hormoni tiroidieni, dar pentru a da roade trebuie urmat timp de cel putin un an. Ca efect advers inregistrat la acest tratament, amintim durerile aparute la nivelul gatului, dar si febra ridicata.

In tratamentul cu iod se administreaza pe cale orala o doza de iod radioactiv, care va fi imediat absorbit de tiroida, astfel reducand dimensiunile si simptomele acesteia. Acest tratament se administreaza de la 3 pana la 6 luni.

Tiroidectomia, este interventia chirurgicala care consta in extirparea partiala a tiroidei. Pacientii care aleg aceasta modalitate de tratament, sunt expusi la afectarea corzilor vocale, dar si a glandelor paratiroide. Daca glandele paratiroide sunt si ele inlaturate, este absolut necesar ca pacientul sa ia medicamente pentru a putea mentine in limite normale, nivelul de calciu.

Daca este tratat corespunzator si cu o dorinta mare din partea pacientilor de a depasi aceasta afectiune si de a se prezenta periodic la consultul medical, cei mai multi dintre acestia vor rapunde cu bine la tratament, iar in cele mai multe dintre situatii afectiunea se vindeca.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.

  

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.