Hernia inghinala cauzata de o scadere a musculaturii in peretele abdominal

       697   

Hernia inghinala cauzata de o scadere a musculaturii in peretele abdominal

Hernia reprezinta, iesirea din cavitatea in care se afla a unui organ (cavitatea peritoneala), cea mai intalnita forma de hernie, este cea inghinala. Hernia inghinala este o afectiune cauzata de o scadere a musculaturii in peretele abdominal in zona inghinala, unde apare si o umflatura. Aceasta dispare in momentul in care persoana se intinde la orizontala, daca se ridica, umflatura reapare.

 

 

Hernia poate aparea la nastere (hernie inghinala congenitala), sau pe parcursul vietii (hernie inghinala dobandita).

Hernia inghinala are doua cauze principale de aparitie, una dintre ele fiind o presiune mare asupra musculaturii peretelui abdominal (in principal apare la obezi, la persoanele cu tuse cronica, sportivi sau persoane care sufera de constipatie), iar cea de-a doua se prezinta printr-o scadere a rezistentei peretelui abdominal (apare in principal la persoanele in varsta, sau la persoanele care sufera de ciroza hepatica).

Simptome

Principalul simptom este cel care se prezinta printr-o umflatura in zona inghinala, sub piele. Durerea resimtita atunci cand sunt ridicate obiecte grele, sau in timpul urinarii este un alt simptom prezent. De asemenea si dupa o perioada lunga de stat in picioare putem simti durerea. Durerea poate fi imediata sau o durere lenta care creste in intensitate spre sfarsitul zilei. In cazul unei dureri severe trebuie sa contactati imediat un medic, de preferat cel chirurg.

La copii sau sugari simptomele apar tot printr-o umflatura in zona inghinala, dar si prin greata si voma. De cele mai multe ori acestia refuza mancarea.

Diagnosticul de hernie se pune in urma unei ecografii, efectuate de catre un medic specialist.

Tratamentul herniei inghinale

Daca in urma investigatiilor efectuate se constata ca pacientul sufera de hernie inghinala, singurul tratament este interventia chirurgicala. Operatia se poate realiza laparoscopic ( cu laserul) sau clasic. Interventia laparoscopica este cea indicata, deoarece prezinta mai multe avantaje, cum ar fi: reducerea durerii postoperatorii, riscul de infectii este mai mic la fel si durata de spitalizare, iar din punct de vedere estetic rezultatele sunt mult mai bune.

Prevenire

In marea majoritate a herniilor inghinale, acestea nu pot fi prevenite, aceasta cel mai des in cazul sugarilor si copiilor mici.

O persoana adulta poate preveni aceasta afectiune pastrand o greutate corporala normala, prin renuntarea la fumat, evitarea si tratarea constipatiei, dar si prin evitarea ridicarii greutatilor.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.
 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2018 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.