Hemoragia cerebrala

       1423   

Hemoragia cerebrala

Hemoragia cerebrala reprezinta o sangerare spontana in interiorul parenchimului cerebral sau in ventricul, determinata de ruperea unor artere, vene sau alte structuri vasculare intracerebrale.

 

 

In Romania hemoragia cerebrala reprezinta 30% din totalul accidentelor vasculare cerebrale si este mai putin frecventa decat atacul vascular cerebral ischemic, dar este de o gravitate mult mai mare.

Factorii de risc ai hemoragiei cerebrale

Cel mai important factor de risc pentru hemoragia cerebrala, este hipertensiunea arteriala, de asemenea si fumatul creste riscul cu pana la 3 ori al aparitiei unei hemoragii cerebrale. Consumul de alcool in cantitati mari este si el un factor de risc destul de des intalnit in cazul aparitiei hemoragiei cerebrale. Obezitatea este si ea un factor de risc, deoarece  cresterea indicelui de masa corporal se coreleaza cu cresterea volumului hemoragiei cerebrale. Nu in ultimul rand si tratamentul anticoagulant si bolile hematologice pot fi un factor de risc, acestea putand creste riscul unei hemoragii cerebrale de pana la 9 ori, decat in cazul unui pacient care nu prezinta aceste afectuni.

Ce recomanda medicii pentru prevenirea complicatiilor acestei afectiuni?

Controlul regulat al timpilor de coagulare cu mentinerea INR-ului (o analiza care exploreaza capacitatea de coagulare a sangelui unui pacient) intre 2 si 3. Daca este sub 2 creste riscul de aparitie a accidentului vascular cerebral embolic, iar daca este peste 3 creste riscul de hemoragie cerebrala, mai ales in cazul varstnicilor.

Simptome hemoragie cerebrala

Principalele simptome sunt legate in primul rand legate de marimea hemoragiei, de localizarea acesteia, de prezenta sangelui in sistemul ventricular. Deobicei debutul este acut cu cefalee, varsaturi, alterarea starii de constienta cu pana la coma, pareza de nervi cranieini, etc.

Hemoragia este mai grava cu cat este situata mai profund, astfel ca hemoragia situata la nivelul trunchiului cerebral se asociaza si cu o mortalitate mai mare de 75% in primele 48 de ore. Hemoragiile situate mai superficial si care au o stare neurologica mai buna la debutul hemoragiei au un prognostic mai favorabil.

Recomandari pentru prevenirea unui accident vascular hemoragic:

  • controlul factorilor de risc;
  • tratamentul hipertensiunii arteriale;
  • evitarea fumatului;
  • evitarea consumului de alcool in cantitati mari;
  • controlul regulat al timpilor de coagulare in cazul persoanelor aflate sub tratament anticoagulant;
  • evitarea consumului de droguri;
  • mentinerea unei greutati in limite normale;
  • pacientii trebuie sa aiba un regim hiposodat, astfel va scadea si tensiunea arteriala.

Recuperarea in ceea ce priveste accidentul vascular hemoragic este mai greoaie decat in ceea ce priveste accidentul vascular ischemic, deoarece este inceputa mai tarziu, dupa disparitia semnelor de hipertensiune intracraniana, de obicei dupa 20 de zile.  Este important sa se inceapa cat mai repede, dupa ce dispar semnele de tensiune intracraniana.  

Tratament hemoragie cerebrala

Daca pacientul se afla in coma, deplasarea acestuia este interzisa, astfel ca ingrijirile care tin de igiena se vor efectua cu foarte mare grija. Se va mentine o igiena perfecta a pielii pentru a se evita aparitia escarelor si se va asigura un drenaj atat vezical cat si rectal. Se administreaza terapia medicamentoasa pentru a combate sangerarea si a scadea edemul cerebral (solutie glucozata hipertronica, vitamina K, etc.). Antibioticle sunt de asemenea recomandate pentru prevenirea anumitor infectii. De asemnea foarte important este si masajul, dar si miscarile pasive facute in mod permanent pacientului la membrele paralitice pentru a impiedica o blocare a articulatiilor.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.





 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.