Hemofilia, afectiune hematologica genetica

       863   

Hemofilia, afectiune hematologica genetica

Hemofilia este o afectiune hematologica genetica, care in general afecteaza persoanele de sex masculin. Hemofilia, este transmisa pe cale genetica, astfel copilul mosteneste unii factori de coagulare anormali de la mama.

 

 

 

Simptome hemofilie

Sangerarea anormala este principalul simptom care apare in aceasta boala. Aceasta sangerare poate aparea in urma unei accidentari sau a unei interventii chirurgicale, dar poate fi si intramusculara, astfel ca in randul bolnavilor de hemofilie, timpul de sangerare, creste considerabil. Un alt simptom intalnit in hemofilie este aparitia unor echimoze mari si durere articulara. In anumite cazuri, hemofilia nu prezinta simptome, problemele pot aparea in urma unei leziuni sau a unei interventii chirurgicale. La copii ne putem da seama ca exista probleme, in momentul in care acestia incep sa mearga in picioare si se lovesc de diverse lucruri, aparand imediat echimozele.

Cauze

Hemofilia este cea mai comuna afectiune hemoragica mostenita, insa nu este extrem de frecventa. Hemofilia A si hemofilia B, apare in cele mai multe din cazuri la persoanele de sex masculine si sunt transmise de la mama la fat prin intermediul unei gene. Barbatii nu pot transmine aceasta gena, astfel nu sunt responsabili de aparitia afectiunii. La nastere fetele mostenesc un cromozom X de la mama si unul de la tata, baietii mostenesc un cromozom X de la mama si unul Y de la tata, iar gena care este responsabila de de aparitia hemofiliei se afla la nivelul cromozomului X.

Diagnostic hemofilie

In cazul persoanelor care stiu ca au un istoric familial de boala, este indicat sa se efectueze un control al fatului pentru a se depista la timp o eventuala afectiune. Prin analizarea unei probe de sange, atat de la copil, cat si de la adult se poate determina deficitul unui factor de coagulare. In cazul unui baietel un prim semn de boala ar fi o sangerare prelungita dupa circumcizie. Unele hemofilii nu se pot depista decat in cazul in care apare o hemoragie excesiva, cel mai probabil din urma unei interventii chirurgicale sau a extractiei unei masele.

  Atentie

Nu va administrati aspirina in cazul in care suferiti de aceasta boala, deoarece este un medicament care poate agrava sangerarile.

Tratament hemofilie

Tratamentul hemofiliei, variaza in functie de cat este de severa boala. In hemofilia A usoara in timpul episoadelor de sangerare se poate injecta intravenous desmopresina, deoarece ajuta la oprirea hemoragiei. In cazul hemofiliei de tip B, hemoragia se poate opri doar dupa o administrare  de derivate de factori ai coagularii. Acestia poarta numele de factori de coagulare recombinati. In unele cazuri se poate ajunge la transfuziile de plasma.

Pentru prevenirea aparitiilor episoadelor hemoragice se administreaza de 2-3 ori pe saptamana, factori de coagulare.

Prevenire

Fiind o boala ereditara, hemofilia este o afectiune ce nu poate fi prevenita. De aceea celor care au un istoric familial de boala, le este recomandat sa consulte un medic specialist genetician daca isi doresc sa faca un copil. In cazul celor care sufera de aceasta afectiune, este indicat sa isi pastreze o greutate corporala in valori normale. In cazul unui incident, orpiti sangerarea prin compresie si bandajare, iar daca hemoragia este una mica, sub piele, aplicati gheata.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.


Hemoragia cerebrala

Hemoragia cerebrala

Ghid Sanatate - 26 mai 2015 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.