Greutatea ideala in sarcina

       760   

Greutatea ideala in sarcina

Deseori auzim femei insarcinate care spun ca mananca mai mult pentru a fi sigure ca micutul pe care il poarta in pantece se alimenteaza corespunzator. Este adevarat ca si poftele se accentueaza in cele 9 luni, dar in acelasi timp si acumularile de grasimi sunt crescute.  

 

 

Noua luni de curiozitate, transformari fizice, emotionale, dar si o alimentatie cu tendinte excesive. Pofta pentru un anumit aliment reprezinta  o componenta a sarcinii si se intalneste la aproximativ toate gravidele, multe dintre pofte apar de nicaieri cu o putere coplesitoare, fie ca dezvolta o adevarata obsesie pentru fructe sau pentru mancare, mamicile spun ca pofta lor este atat de puternica incat cantitatea consumata este de-a dreptul impresionanta.

O crestere de greutate in medie de 8 kilograme pe parcursul intregii sarcini se considera un aport de greutate in limite normale, exista de asemenea si variatii in jurul acestei greutati, putem lua in sarcina pana in 10-12 kilograme, ceea ce reprezinta o limita maxima a normalului. Cresterea in greutate de 6-8 kilograme cat reprezinta normalul, de fapt inseamna la termen greutatea copilului, greutatea placentei, greutatea cantitatii de lichid amniotic si de asemenea cresterea volumului sanguin.

Tot ceea ce mancam, se depune, este un mecanism de protectie al naturii prin care se favorizeaza in general  cresterea fatului, de aceea trebuie sa fim foarte atenti, nu numai la ce mancam, dar si la cat mancam, deoarece conteaza atat cantitatea cat si calitatea alimentelor.

Cresterea copilului nu depinde de aportul alimentar, daca sunt cazuri in care copilul nu creste, altele sunt cauzele, daca copilul are o anomalie sau o malformatie, este primul lucru al unei cresteri fetale defectuoase, in special in primele 5-6 luni de sarcina, apoi pot interveni cauzele placentare (duc la formarea unei placente anormale), fiind o alta cauza in nedezvoltarea normala a fatului.

Pentru mamicile preocupate de aspectul fizic si ingrijorate de cresterea in greutate sunt sfatuite de medicii specialisti sa consume alimente sanatoase, sa bea foarte multe lichide si sa faca sport.

Chiar daca multe mamici cred ca sportul in sarcina este periculos, nu este deloc asa, poate fi periculos doar daca mamica prezinta boli care contraindica sportul sau miscarea. Daca sarcina decurge in mod normal, sportul nu este interzis, ba din contra, el are un efect benefic asupra sarcinii, practic este un mecanism destul de usor de inteles. Prin miscare zaharul din sange se duce catre celule si se consuma in  celule, adica in felul acesta reusim sa mentinem un metabolism in echilibru.

Sportul este indicat in toate trimestrele de sarcina, inclusiv in ce de-al treilea, inotul de exemplu este un sport agreat in timpul sarcinii, iar daca avem aceasta posibilitate este indicat sa practicam acest sport. Chiar si mersul pe jos, ajuta in timpul sarcinii, de evitat sunt sariturile, nu provoaca probleme in sarcina sau avort, dar este mai bine sa prevenim si sa practicam sporturi usoare si linistite pentru fat.

  De retinut

O crestere in exces in greutate a mamei, are consecinte pentru fat si imediate, de exemplu diabetul manifest, dar este foarte important ca poate de asemenea duce la boli ale copilului in perioada lui de maturitate, este stiut ca unul din factorii favorizanti ai diabetului la varsta adulta, ca si ai obezitatii, pot aparea din cauza unor dezechilibre aparute in perioada intrauterina.


Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.