Glaucomul, o cauza a orbirii

       713   

Glaucomul, o cauza a orbirii

In interiorul ochiului sunt doua camere umplute cu lichid, lichidul intraocular sau lichidul ochiului este responsabil pentru mentinerea cantitatii corecte de presiune din interiorul ochiului. Acest lichid este clar si apos in camera anterioara a ochiului si poarta numele de umoare apoasa, iar in spate sau in camera posterioara se afla un lichid gros, gelatinos, care poarta numele de umoare vitroasa.

 

 

In momentul in care drenajul umoarei apoase este afectat se produce o presiune in interiorul ochiului, astfel apare glaucomul. Galucomul este o afectiune oftalmologica, reprezentand o a doua cauza a orbirii in lume. Jumatate din pacientii cu glaucom nu stiu ca au aceasta boala si ajung sa devina nevazatori. Pe de alta parte un diagnostic incorect duce la tratarea unor pacienti sanatosi,  50% dintre pacientii care sunt tratati pentru glaucom, nu au aceasta boala.

Glaucomul este o neuropatie optica, adica o afectare a nervului optic si a stratului de fibre nervoase retiniene. Acesta poate fi primitiv, cand nu se cunoaste cauza, fiind si cel mai frecvent tip de glaucom. Glaucomul este o boala cronica, progresiva, asimptomatica in stadiile ei initiale, astfel ca in aceste stadii pacientul este depistat dupa efectuarea unui examen oftalmologic de rutina.

Doar in stadiile avansate, cand exista alterari functionale mai mari si pacientul nu isi mai poate efectua activitatile curente, abia atunci isi da seama ca exista o problema cu vederea lui si eventual ajunge la un oftalmolog. Tocmai din aceasta cauza este recomandat un control oftalmologic cel putin odata pe an, mai ales la persoanele trecute de 40 de ani.

Cauzele si diagnosticul glaucomului

Cauza glaucomului primitiv nu este cunoscuta, sunt diverse ipoteze, precum o crestere a presiunii intraoculare,  o vascularizare proasta sau o ipoteza genetica, transmitere familiala.

Diagnosticul se face prin mai multe metode asociate si anume: evaluarea capului nervului optic si a fibrelor nervoase retiniene, se poate face clinic sau prin imagistica, este necesara perimetria computerizata  sau campul vizual, de asemenea masurarea tensiunii intraoculare si gonioscopia care arata tipul de glaucom.

Evolutia bolii depinde foarte mult de factorii de risc, acestia fiind presiunea intraoculara crescuta, varsta, de obicei in miopie este mai frecvent acest tip de glaucom, hipotensiunea arteriala nocturna, vasospasmul la persoanele cu extremitati reci, cu migrene, astfel este necesar un consult interdisciplinar.

Tratamentul glaucomului

Tratamentul are ca scop prevenirea orbirii si se face prin mai multe metode, cea mai utilizata fiind cea prin care se scade presiunea intraoculara, mai ales stiind ca este un factor de risc major. Alte metode sunt cele medicamentoase, laserul, ultrasunetele si chiar chirurgia. O alta metoda actioneaza asupra factorilor vasculari, stiind ca factorul vascular este  foarte important in  glaucomul cu presiune normala.

Este necesar sa se evite stresul, fumatul, frigul, sa existe un aport de lichide mai ales la persoanele care au hipotensiune. Exista si o terapie genetica, dar este inca la stadiul de simple cercetari, nu s-a stabilit nimic concret.  

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.

 
Tulburarile de vorbire

Tulburarile de vorbire

Ghid Sanatate - 27 iulie 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.