Giardioza - boala gastrointestinala cauzata de un parazit microscopic

       693   

Giardioza - boala gastrointestinala cauzata de un parazit microscopic

Giardioza este o boala gastrointestinala, care este cauzata de un parazit microscopic (Giadia lamblia). Este unul dintre cei mai frecventi paraziti aflati la nivelul digestiv. Giargia lamblia se transmite cel mai des prin apa sau alimente contaminate, sau pe cale fecal-orala. Infectiile apar de obicei spre sfarsitul verii. In multe tari (ca si in unele zone din Romania), aceasta boala poate afecta pana la 30% din populatie.

 

 

Boala apare atunci cand consumam apa sau alimente contaminate cu acest parazit, iar apoi acesta se inmulteste in intestinul subtire si se deplaseaza odata ce acesta se misca. De asemenea boala se poate lua prin contactul cu o persoana pe ale carei maini se gaseste parazitul.

Siptome giardioza

Cele mai intalnite simptome ale giardiozei sunt:

  • diareea;
  • durerile abdominale;
  • balonarea;
  • gazele abdominale;
  • greata;
  • pierderea poftei de mncare;
  • uneori varsaturi;
  • dureri de cap;
  • rareori febra usoara.

Nu intotdeauna un pacient cu giardioza prezinta si simptome, unii pot avea doar simptome minore sau chiar deloc, dar chiar si asa boala poate fi transmisa catre ceilalti membri ai familiei. Daca afectiunea nu este descoperita la timp si nu este tratata, pot aparea complicatii, cea mai frecventa fiind absorbtia inadecvata din tubul digestiv a nutrientilor, ceea ce poate duce la instalarea unei malabsorbtii si, respectiv pierderea in greutate. Elementul specific pentru punerea unui diagnostic, este prezenta oualor sau chiar a parazitilor in scaunul bolnavului. De cele mai multe ori insa, este necesara examinarea mai multor scaune succesive pentru a identifica parazitul.

Tratamentul consta in administrarea de Metronidazol (majoritatea pacientilor raspund favorabil la acest medicament), iar daca alegem ceva mai natural putem opta pentru Helmiflores, este un  preparat romanesc, care are in compozitie un amestec de: cimbru, pelin, macese, vetrice, miere.

  Atentie

Tratamentul se stabileste de un medic specialist in urma unui control si a unor investigatii!

Cum prevenim giardioza?

Trebuie sa ne spalam pe maini cu apa si sapun, inainte de fiecare masa, inainte de a pregati masa, dupa ce ati intrat in contact cu animale si dupa ce ati folosit toaleta. Un alt mod de a preveni giardioza este acela de a folosi prosoape personale.

  Sfat

NU consumati apa din diverse fantani sau izvoare nesigure, din rauri sau lacuri, daca nu sunteti siguri ca stiti ce fel de apa consumati, este recomandat sa se fiarba inainte.

  

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.