Gastrita sau inflamatia mucoasei stomacale

       758   

Gastrita sau inflamatia mucoasei stomacale

Gastrita presupune inflamatia stomacului, a mucoasei stomacale, dupa cum spune si denumirea. Este o inflamatie care nu trebuie privita cu usurinta ca si cand ar trece, eventual de la sine, pentru ca in spatele simptomelor care de regula ne fac sa mergem la medic, se afla uneori stadii de evolutie avansate cu consecinte nu foarte rar amenintatoare de viata.

 

 

Din 100%, pacienti care merg la cabinetul medicului, cel putin 70% au gastrita definita ca atare, clinic si anatomopatologic.

Simptome gastrita

Simptomatologia ne poate induce in eroare foarte des, pentru ca aceste simptome sunt nespecifice, pana in momentul in care apar complicatiile. Cele mai intalnite sunt:  arsurile epigastrice, la capatul pieptului cu pirozis, cu senzatie de voma, care poate sa mearga pana la varsaturi, care nu sunt de putine ori abundente, atunci cand inflamatia mucoasei ajunge la un grad suficient de avansat, senzatia de flatulenta, de balonare, de prea plin.

Unul dintre simptome, care este de temut pentru medici, ca si hemoragie pot aparea microhemoragii, sau chiar in cantitati mult mai mari. Atunci cand apare o forma de edem avansata, senzatia de lipsa a poftei de mancare, este extrem de accentuata, avansata si de multe ori pacientul poate acuza o afectiune a ficatului , sau stres, oboseala.

Complicatii gastrita

Complicatiile sunt multe si deseori acestea pot aparea si pe formele de gastrita asimptomatica (acea forma care nu prezinta simptome). Aceste complicatii pot surveni brusc, neasteptat si de cele mai multe ori nu exista timpul necesar pentru ca pacientul sa se prezinte la medic.

  Atentie

Au fost foarte multe cazuri, cand pacientul s-a prezentat in ultima faza la medic, cu o hemoragie digestiva foarte mare deja instalata si nu s-a mai putut face nimic. Hemoragia digestiva se poate exterioriza pe gura, sau prin scaun.

O alta complicatie survenita in urma unei gastrite, poate fi ulcerul, acesta poate aparea daca gastrita nu este tratata corespunzator, se complica cu perforare, penetrare, stenoza, pana la malignizare (cancer).

Factorii declansatori

Exista o multitudine de factori declansatori, multi dintre acestia tin de igiena, altii tin de contextul in care pacientul se afla.

Factorii chimici pot declansa aceasta afectiune, iar in categoria acestor factori putem include si alimentatia, oamenii sunt obisnuiti sa faca exces de condimente si nu neaparat piperul sau boiaua, chiar si usturoiul si ceapa pot da gastrita, deoarece sunt alimente care stimuleaza secretia gastrita. Pe de alta parte consumul de alcool, de cafea, tigarile, dar si unele medicamente cu efect antiinflamator.

Exista o serie de bacterii care dau inflamatia mucoasei gastrice, putini stiu ca tuberculoza, poate avea complicatia redutabila de inflamatie a mucoasei gastrice, sifilisul secundar de asemenea. O serie de microbi cum ar fi stafilococii, streptococii, pneumoniile severe, merg de foarte multe ori  cu infectarea de vecinatate a mucoasei gastrice incat se poate ajunge chiar la gastrita flegmonoasa, care poate fi fatala daca nu se intervine cat mai repede medical.

Diagnostic gastrita

Diagnosticul gastritei presupune cativa pasi care nu sunt deloc scumpi, sunt in mare masura neinvazivi si care necesita doar prezenta pacientului la cabinet.

In primul rand este vorba de tabloul clinic, apoi o hemoleucograma, care ne pune in evidenta inainte de toate o hemoglobina mai scazuta. Apoi se efectueaza teste hepatice, teste care vizeaza nu neparatat prezenta a helicobacter pylori, dar prezenta unor agenti infectiosi. Un alt pas pentru o diagnosticare cat mai corecta, este radiografia cu bariu, iar pentru un diagnostic diferential se efectueaza si o ecografie si nu in ultimul rand endoscopia digestiva superioara, care vizualizeaza cu finete maxima ceea ce poate tranzitul baritat nu a reusit sa puna in evidenta.

Tratament gastrita

In aceasta afectiune, tratamentul este la fel de important ca si dieta. Ca alimente care trebuie evitate in gastrita amintim: prajelile, condimentele, excesul de ceapa si de usturoi, carnea in exces nu este cea mai indicata, deoarece creste secretia gastrica.

Pentru un tratament medicamentos cu antibiotic, trebuie sa consultam cat mai repede un medic specialist.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.


Tags:Cum tratam arsurile la stomac?

Cum tratam arsurile la stomac?

Ghid Sanatate - 02 iulie 2015


Cancerul gastric

Cancerul gastric

Ghid Sanatate - 02 iulie 2015 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.