Esti hipotensiv? Masuri practice de a preveni hipotensiunea

       626   

Esti hipotensiv? Masuri practice de a preveni hipotensiunea

Hipotensiunea este o afectiune care apare atunci cand presiunea sangelui scade anormal. Hipotensiunea este procesul invers al hipertensiunii, atunci cand presiunea sangelui creste peste valorile normale.

 

 

De ce apare hipotensiunea?

Hipotensiunea imbraca mai multe forme, aceasta poate fi tranzitorie sau permanenta, ocazionala sau frecventa. Poate fi mai degrada un simptom care prezinta mai multe cauze si nu o boala. Cele mai frecvente cauze sunt problemele neurologice, deshidratarea sau chiar efectele secundare ale unor medicamente. Scaderea brusca a tensiunii, este insotita de obicei de slabiciune generala, ameteala si chiar lesin. Aceste simptome apar in general cand persoana afectata se ridica bursc de pe scaun sau din pat. Valoarea stabilita sub care se considera ca apare hipotensiunea este mai mica de 12/7.

Ce se intampla in corpul nostru?

Hipotensiunea apare in momentul in care presiunea este prea mica pentru a propulsa sangele catre toate vasele sanguine din corp. Daca sangele nu circula corect catre toate vasele din corp, oxigenarea unor organe sau zone ale corpului nu va fi suficiente, de aici apar si starile de lesin.

Tipuri de hipotensiune

Medicii specialisti au identificat doua tipuri de hipotensiune: hipotensiunea ortostatica, cea care apare atunci cand te ridici brusc din pozitia sezanda si hipotensiunea postprandiala, care se identifica prin scaderea tensiunii arteriale imediat dupa 2 ore de cand am luat masa principala. Dupa masa o cantitate amplificata de sange se duce catre intestine si stomac, astfel se produce o scadere a presiunii sanguine.

  De retinut

In timpul sarcinii tensiunea arteriala scade, chiar daca volumul de sange creste, deoarece anumiti factori hormonali produc o relaxare a peretilor arteriali.

Masuri practice care ajuta la prevenirea hipotensiunii arteriale:

  • evitati consumul de alcool, acesta dilata vasele sanguine si produce urinari dese, astfel creste si riscul de hipotensiune;
  • cereti sfatul medicului la administrarea medicamentelor, deoarece unele au efecte secundare care duc la scaderea tensiunii arteriale;
  • evita sa te ridici brusc de pe scaun sau de pe pat;
  • hidrateaza-te suficient, in special cu apa minerala, deoarece contine saruri care pot ridica tensiunea;
  • mancati putin mai sarat;
  • nu stati picior peste picior, pentru ca sangele se opreste in membrele inferioare, lucru care duce la hipotensiune;
  • evitati mesele copioase.

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.
 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2018 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.