Encefalita sau inflamatia creierului

       2953   

Encefalita sau inflamatia creierului

Encefalita este o afectiune neurologica, reprezentata prin inflamatia creierului, rezultata de cele mai multe ori in urma unei infectii virale. In momentul in care creierul se inflameaza, circulatia sangelui este alterata, astfel apare cefaleea, febra, dar si confuzia.

 

 

Cauze encefalita

Cea mai intalnita cauza a aparitiei encefalitei, este virusul herpes simplex, un virus care apare la frig si cauzeaza rani, dar si herpes genital. Alti virusi care pot de asemenea infecta creierul, sunt acei virusi care determina si aparitia rubeolei, rujeolei sau a oreionului.

Encefalita mai poate aparea in urma muscaturilor capuselor sau a tantarilor infectati, chiar daca simptomele nu se dezvolta imediat.

Simptome encefalita

Principalele simptome care apar in cazul unei encefalite sunt febra, durerea de cap severa si confuzia, daca aceste simptome sunt prezente, este recomandat sa se consulte imediat un medic.

Mai pot aparea si alte simptome secundare, cum ar fi: sensibilitatea la lumina, ameteala, convulsii, pierderi ale memoriei, halucinatii, dar si delir.

Cele mai severe forme de encefalite, pot duce de la coma pana la moarte, mai ales in cazul in care nu este tratata. Daca simptomele apar brusc si sunt severe inca de la inceput, este probabil ca encefalita sa fie instalata de mai mult timp si deja sa nu se mai poata face nimic.

Diagnostic encefalita

Diagnosticul se pune in urma efectuarii nenumaratelor teste, de la cele de laborator pana la teste imagistice. In testele de laborator intra analiza fluidului lichidului cefalorahidian, acesta se examineaza pentru a se gasi sursele de infectie. In testul de imagistica intra IRM-ul (imagistica prin rezonanta magnetica), prin care se determina zonele de sangerare sau de inflamatie ale creierului.

Electroencefalograma, inregistreaza activitatea electrica a creierului si este un alt test care ajuta la punerea unui diagnostic. Daca este vorba de encefalita, activitatea electrica poate fi in scadere sau in crestere.

Tratament

Din cauza faptului ca encefalita este o afectiune destul de grava si poate duce de multe ori la deces, aceasta se trateaza doar in spital si nu acasa. Tratamentul se stabileste in functie de simptomele pe care pacientul le prezinta.

Daca encefalita este cauzata de virusul herpex simplex, este tratata cu antivirale administrate injectabil pe cale intravenoasa, insa encefalitele transmise de tantari sau capuse nu raspund la acest tratament, astfel in acest caz sunt tratate simptomele, febra, cefaleea, etc.

Cum putem preveni aparitia encefalitei?

Putem scadea riscul de aparitie al encefalitei prin vaccinarea impotriva oreionului, rujeolei a varicelei si a gripei. Trebuie sa evitam zonele in care exista epidemiile de encefalite virale, iar in cazul in care nu putem evita aceste zone, trebuie macar sa incercam sa reducem riscul de a fi muscati de tantari sau capuse

  De retinut

Nu exista inca un vaccin care sa previna encefalitele produse in urma muscaturilor de capuse sau de tantari.

Daca nu este tratata, mortalitatea in aceasta boala poate ajunge pana la 75%, iar cei care supravietuiesc fara tratament, vor ramane cu sechele si dizabilitati. Daca este tratata, afectiunea are o rata de mortalitate de pana la 20%, iar cu cat ne prezentam mai repede la medic de cand apar simptomele, putem evita si aparitia sechelelor, dupa vindecare.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.


Tags:Hemoragia cerebrala

Hemoragia cerebrala

Ghid Sanatate - 02 iunie 2015


Amnezia - cauze si tratament

Amnezia - cauze si tratament

Ghid Sanatate - 02 iunie 2015 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2018 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.