Echinaceea, considerata regina imunitatii

       669   

Echinaceea, considerata regina imunitatii

Desi este considerata o regina a imunitatii, de multe ori tindem sa credem ca echinaceea poate vindeca orice, insa nu este deloc asa. Printre abilitatile echinaceei amintim continutul de fenoli, calitatile antibiotice, antiinflamatoare si antivirale.

 

 

Beneficiile acestei plante au fost descoperite de indienii americani, care o foloseau pentru ca tratament pentru infectii si pentru muscaturile de sarpe si de asemenea era folosita in tratarea durerilor musculare.

Printre efectele benefice ale echinaceei in zilele noastre enumeram faptul ca ajuta la cresterea numarului de celule imune din sange, faptul ca ajuta la cresterea abilitatii celulelor de a distruge bacteriile. De asemenea echinaceea activeaza reactii de imunizare a organismului si inhiba virusurile.

Ce interactiuni periculoase poate avea echinaceea

Echinaceea nu interactioneaza bine cu medicamentele folosite pentru a reprima sistemul imunitar imediat dupa un transplant de organe. Aceasta planta este distrusa de anumite enzime care se afla in ficat, astfel "batandu-se" cu medicatia care are la baza aceste enzime. Printre aceste medicamente le amintim pe cele impotriva alergiilor, cele care reduc nivelul ridicat de colesterol, contraceptivele, etc. Inainte de administrarea unui tratament este indicat sa spunem medicului ce fel de suplimente alimentare sau alte medicamente luam.

  De retinut

In urma unor cercetari s-a demonstrat ca echinaceea isi pierde din beneficii, daca este administrata mai mult de 2 luni fara intrerupere.

Moduri de administrare

Echinaceea se poate administra sub mai multe forme, sub forma de pulbere, de tinctura si sirop, acestea pot fi gasite in magazinele specializate sau in farmacii. Tinctura este indicat sa se utilizeze pe terment scurt, nu mai mult de 5 zile, deoarece nu intotdeauna este bine suportata de organism. Pulberea este mult mai eficace decat tinctura. Se poate administra si pe termen mai lung, in cure de doua saptamani cate o jumatate de lingurita de pulbere. Siropul este utilizat pe termen lung in tratamente profilactice (preventive).

Echinaceea se recomanda catre administrare:

  • persoanelor cu un sistem imunitar fragil, pentru intarire, mai ales persoanelor care se stiu predispuse la raceala, viroza, gripa;
  • persoanelor care au intrat deja in contact cu o forma de gripa;
  • persoanelor care sufera de artrita;
  • persoanelor care au contactat diferite infectii;
  • persoanelor care au rani deschise;
  • persoanelor care in prinipal au probleme cu scaderea imunitatii, dar si persoanelor sanatoase, pentru ca astfel se pot preveni diferite afectiuni.

Nu intotdeauna ce este bun, nu trebuie sa se administreze in cantitati mari sau frecvent. Trebuie sa stim ca nu este recomandat de niciun specialist ca tratamentul cu echinaceea sa dureze mai mult de doua saptamani. Dupa cele doua saptamani de tratament, ficatul are nevoie de o pauza pentru a se odihni, timp in care organismul prelucreaza beneficiile plantei.

  Atentie

NU se administreaza echinaceea sub nicio forma (pulbere, tinctura, sirop) femeilor gravide si nici copiilor mai mici de 10 ani, mai ales daca nu am consultat in prealabil un medic. Nu sunt recomandate preparatele din aceasta planta nici persoanelor care urmeaza deja un tratament cu imunosupresoare, care prezinta anumite simptome ale unor afectiuni autoimune, sau persoanelor care sufera de scleroza in placi, TBC, SIDA si diabet.

Top alimente care cresc imunitatea

Top alimente care cresc imunitatea

Ghid Sanatate - 06 august 2015


Alimente care cresc imunitatea

Alimente care cresc imunitatea

Ghid Sanatate - 06 august 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.