Dovleacul, proprietati si beneficii

       969   

Dovleacul, proprietati si beneficii

Dovleacul este un aliment vechi de mai bine de 7000 de ani, originar din Mexic. In Europa a fost adus in Turcia si Italia, fiind pentru inceput cultivat in gradinile botanice. Este bine cunoscut de asemenea si in China, fiind perceput ca un simbol al prosperitatii. In zilele noastre, dovleacul se afla la baza multor preparate mediteraneene.

 

 

Compozitie

In compozitia dovleacului intra betacarotenul, dar si vitamine precum B, C, E, enzime si saruri minerale. Semintele din dovleac, contin aproximativ 35% ulei, enzime. lecitina, darsi protide.

Actiune

Dovleacul are foarte multe actiuni asupra organismului si odata consumat poate stimula activitatea rinichilor, poate regla colesterolul si reduce semnificativ riscul de aparitie a unor tipuri de cancer. Asupra pielii are o actiune de incetinire a procesului de imbatranire,dar ajuta si la procesul de regenerare a celulelor.

In ceea ce privesc afectiunile stomacului, dovleacul scade aciditatea gastrica.In ceea ce privesc barbatii, dovleacul este o importanta sursa ce are rol in producerea spermei fertile, de asemenea joaca un rol remarcabil si in ceea ce priveste protectia aparatului genital masculin, in deosebi a prostatei.

Indicatii terapeutice

Dovleacul este recomandat sa se consume in curele de cancer, in boli greu vindecabile, leucemii, in insomnii, deoarece are efect de sedative, dar si in tulburarile de menopauza.Sucul de dovleac este indicat pentru afectiunile stomacului, in deosebi a ulcerului gastric,deoarece are efect antiinflamator si cicatrizant.

Dovleacul verde, necopt are o valoare energetica foarte mica, astfel fiind consumat in curele de slabire, avand o eficienta crescuta. Se consuma in salate, dar cel mai productiv este sucul proaspat de dovleac, acesta este indicat sa se consume combinat cu sucul de morcov, deoarece nu are un gust tocmai placut. La fel de benefice sunt si semintele, consummate sub orice forma.

Precautii si contraindicatii

Dovleacul consumat in stare cruda poate declansa asupra organismului crampe, balonare si diaree, tocmai de aceea este bine ca orice cura sa se inceapa cu cantitati mici, iar pe masura ce trece timpul se mareste cantitatea.

Dovleacul in cosmetica

In cosmetica, dovleacul se poate utiliza crud sub forma de masca la nivelul fetei, deoarece are efect emollient in cazul unui ten uscat. De asemenea, dovleacul previne si aparitia ridurilor.

Semintele de dovleac au si ele efecte benefice asupra pielii, tocmai de aceea sunt folosite industria cosmetica.

 
Importanta pestelui in alimentatie

Importanta pestelui in alimentatie

Ghid Sanatate - 22 aprilie 2015
 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.