Diferenta dintre diabetul zaharat si cel insipid

       3200   

Diferenta dintre diabetul zaharat si cel insipid

Diabetul insipid este o boala, reprezentata printr-o sete puternica si prin urinari dese intr-un volum mare (aproximativ 3 litri de urina intr-o zi). Diabetul zaharat insa, este reprezentat de cresterea zaharului in sange. Printre simptomele asemanatoare la ambele afectiuni se numara setea excesiva.

 

 

Simptome

Printre cele mai importante simptome ale acestei afectiuni se afla urinarea frecventa, mai ales ziua, dar si in timpul noptii. Pe timpul noptii urinarea poate fi necontrolata (pot aparea pierderi de urina fara a le putea controla). Se pot elimina pana la 15 litri de urina, depinde de gravitatea diabetului insipid. Odata cu aceasta pierdere excesiva de lichide intervine cresterea setei si totodata consumul in cantitati mari a apei.

Alte simptome care mai pot aparea sunt reprezentate de: scaderea tensiunii arteriale, un puls marit, ameteala, dureri de cap, febra si nu in ultimult rand gura uscata. De asemenea diabetul insipid poate determina un dezechilibru electrolitic care duce la oboseala, dureri musculare, cefalee dar si iritabilitate.

Diagnostic diabet insipid

Diagnosticul de diabet insipid se pune de catre medic in urma unui istoric in detaliu al pacientului (pot exista cazuri de diabet insipid in familie). In urma istoricului se efectueaza alte analize suplimentare, cum ar fi analizele de sange si de urina.

Complicatii

Cea mai des intalnita complicatie care apare in aceasta afectiune este reprezentata de deshidratare. Din cauza faptului ca pacientul are foarte mari pierderi de urina apare aceasta complicatie pentru ca bolnavul nu bea lichide suficiente pentru a suplini aceste pierderi.

Prevenire

Pentru a preveni aceste complicatii se recomanda un aport de lichide echilibrat care sa compenseze pierderile suferite. Este indicat ca pacientul sa aiba la dispozitie intotdeauna lichide pentru a preveni aceasta sete resimtita intens.

  Sfat

Este recomandat sa se consulte un medic endocrinolog daca apar simptomele mai sus mentionate! Tratamentul se administreaza in functie de gravitatea si forma diabetului si trebuie stabilitdoar de medic in urma unui consult adecvat si a unor analize bine stabilite.

 

Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2018 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.